Vyön kiristäminen jatkuu väistämättä

Vesa Kangas 04.06.2015 10:24 | Lähetä palautetta artikkelista
Oriveden Sanomien toimittajien kommentteja ja huomioita ilmiöistä, asioista ja elämästä yleensäkin.

Vaikka Oriveden kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös näyttää huomattavasti budjetoitua paremmalta, ei siinä silti ole paljon hurraamista – miljoonasäästöistä huolimatta tilikauden tulos oli yli 1,3 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Vuosi budjetoitiin alunperin 3,1 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, ja vuoden aikana valtuusto joutui myöntämään ylitysoikeuksia 2,3 miljoonaa euroa Tampere-Orivesi-yhteistoiminta-alueelle ja 1,3 miljoonaa euroa Pirkanmaan sairaanhoitopiirille. Ylitysten jälkeen talousarvio näytti yli 7 miljoonan euron alijäämää.
Toteutuessaan se olisi merkinnyt sitä, että aiemmin kertyneet talouden puskurit olisi syöty ja taseeseen olisi kertynyt alijäämää. Orivesi olisi silloin kaiketi todettu kriisikunnaksi ja jostain muualta olisi tullut salkkumiehiä tai -naisia järjestämään asioitamme.

Tilikauden alijäämä jäi kuitenkin pelättyä pienemmäksi. Syynä siihen olivat toisaalta odotettua suuremmat verotulot ja toisaalta vuoden aikana toteutetut säästöt.
Lisäksi Orivesi sai 1,34 miljoonaa euroa valtion harkinnanvaraista avustusta. Ilman sitä tilikauden tulos olisi ollut paljon synkempi.
Tulevien vuosien taloutta suunniteltaessa ei tällaisia yllätyspotteja ole enää luvassa, vaan talous on laitettava kuntoon omin eväin.

Kaupungin talous kääntyi alijäämäiseksi kaksi vuotta sitten. Tilikauden 2012 huomattavan suuren alijäämän takia valtuusto päätti tilinpäätöksen hyväksymisen yhteydessä aloittaa talouden tasapainottamisohjelman laatimisen välittömästi.
Syksy 2013 meni kuitenkin vielä ihmetellessä ja odotellessa. Ensimmäinen säästöpaketti hyväksyttiin valtuustossa helmikuussa 2014. Pian kuitenkin havaittiin, ettei se ole riittävä. Toista talouspakettia valtuusto viilasi ulkopuolisen konsultin avustuksella ja se hyväksyttiin lokakuussa.

Vuoden 2014 aikana tasapainotuksella saatiin 1,8 miljoonan euron lisätulot ja reilun miljoonan euron säästöt. Suurin lisäys tuloihin saatiin veronkorotuksilla, mutta myös esimerkiksi vesi- ja kunnallistekniikan maksujen korotuksista kertyi 400 000 euron lisätulot.
Säästöt puolestaan kertyivät kymmenistä eri kohteista. Kaksi koulua on lopetettu ja päivähoitoa on keskitetty uuteen Orivarsan päiväkotiin. Eräjärvi menetti lääkärin ja terveyskeskuksen päivystysaikaa lyhennettiin.
Tuhannet eurot ja kymmenet tuhannet vilisevät silmissä säästölistaa lukiessa. Tuhansista kertyy loppujen lopuksi miljoona euroa.

Kovasta säästämisestä huolimatta tilinpäätös jäi 1,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Vuosille 2015–2018 laaditun tasapainottamisohjelman mukaiset säästöt ovat 2,9 miljoonaa euroa. Saadaanko talous siis näillä eväillä ylijäämäiseksi?
No ei, sillä lisäkurjuutta on luvassa valtion taholta: valtionosuusuudistus vie Orivedeltä 3,1 miljoonaa euroa vuosina 2015–2019. Päätetyillä säästöillä saadaan siis melkein paikattua valtionosuusmenetykset, mutta talouden alijäämää ne eivät vielä käännä.
Lisää vyönkiristystä on siis luvassa. Uusi kolmen ässän hallitus on onneksi luvannut purkaa kuntien velvoitteita. Edellinenkin hallitus sitä lupaili, mutta lupaus jäi lunastamatta.
Toisaalta itkua siitäkin on luvassa, jos kuntien velvoitteita oikeasti puretaan. Sehän tarkoittaa palvelujen vähentämistä. Mistä aloitetaan?

Julkaistu Oriveden Sanomissa 3.6. 2015