Voimailua yhdeksälläkympillä

Esa Keskinen 30.06.2016 08:19 | Lähetä palautetta artikkelista
Origymin kuntosaliyrittäjä Heikki Heiskanen tempaisi 90 toistoa 90 kilolla lehden 90-vuotisjuhlan kunniaksi.

Orivesiläinen kuntosaliyrittäjä Heikki Heiskanen nosti 90 kertaa 90 kiloa Oriveden Sanomien 90-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tervehtimisen jälkeen Heikki Heiskanen ei paljon aikaile, vaan menee painojen luo.

Tangon päissä olevat levyt näyttävät raskailta. Ne painavat yhteensä 90 kiloa. Painoilla pitäisi tehdä 90 toistoa, 45 syväkyykystä ja 45 maastavetona.

Se on maallikon mielestä todella paljon. Käsitykseni omista voimistani onkin realistinen, joten en lähde asettamaan itseään naurunalaiseksi. Annetaan mieluummin homma sen osaaville. Heiskasen mukaan määrä onkin vain ”pala kakkua”.

Sehän sopii, sillä mikä olisikaan monumentaalisempi tapa juhlistaa pitkäikäistä lehteä kuin reipashenkinen painojen nosteleminen. Eräjärven Rönnillä järjestetään Suomen vanhimpiin ja maineikkaimpiin kuuluvat painonnostokisat ja digitaalinen painotoiminta jatkuu Oriveden Kirjapainossa.

Heiskasen mukaan määrä onkin vain ”pala kakkua”

Kun pyysin Heiskasta mukaan juhlavuoden tempaukseen, Origymin kuntosaliyrittäjä ei epäröinyt. Jälkeenpäin hän piti sitä sittenkin vain hetkellisenä mielenhäiriönä.

– En ymmärrä mikä testosteronipiikki siinä tuli, kun lupasin tähän lähteä, hän heittää.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että luvut olivat kuin ennalta säädetyt. Heiskasen elopainokin on sopivasti suunnilleen 90 kiloa.

– Normaalipaino on hieman alle, mutta kun pari päivää söi tuhdimmin niin päästiin tasan 90 kiloon.

Niinpä suorituksen numerot ovat kauniisti kolmella jaollisia kaikki kolme, vaikka miten kääntelisi.

Takaisin telineisiin. Ensin Heiskanen ottaa 45 nostoa syväkyykystä. Puolivälissä hän vaihtaa maastavetoon.

Heiskasella on itsellään taustaa vastaavanlaisesta maratonnostamisesta, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana hän on keskittynyt voimanostoon.

Suoritus alkaa vaikuttaa omissa silmissäni äärimmäiseltä ponnistukselta. En ole huolissani – kokenut urheilija vie homman varmasti loppuun. Heiskanen on jonkinlaisessa flow-tilassa: keskittyminen tihentyy pelkästään seuraavaan nostoon. Laskija kannustaa ja minä räiskin salamavalolla.

Heiskasen irvistys muuttuu rajummaksi loppua kohden, pari kirosanaa lentää ja sitten suoritus on kunnialla ohi. Heiskanen puuhkuu ja puhaltaa lattialla. Koko toimitukseen kului reilu 10 minuuttia.

90 kiloa suomalaista miestä nosti 90 kiloa rautaa 90 kertaa.

Ethän enää ikinä soittele tällaisissa asioissa, Heiskanen saa naurahdettua.

Pelkkä repimisen seuraaminen sai hien virtaamaan.

– Ethän enää ikinä soittele tällaisissa asioissa, Heiskanen saa naurahdettua.

Pian mies on jo kuitenkin tarjoamassa kahvia salin palvelu- ja baaritiskillä.

Heiskanen avasi Origymin nelisen vuotta sitten. Hän on ollut yrittäjä vuodesta 1991 asti, jolloin hän perusti erilaisiin painotuotteisiin keskittyneen firman.

Idea kuntosaliin lähti omasta halusta päästä treenaamaan kunnolla. Sali on auki aamukuudesta iltakymmeneen joka päivä, myös viikonloppuisin. Ostaessaan saa magneettikortin, jolla pääsee ovesta myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla.

Monipuolisen kuntosalikaluston lisäksi Origymilla on myös Cycling Cave, jossa on mahdollista osallistua automaattisen järjestelmän ohjaamille spinning-tunneille.

Oma intohimo yhdistettynä yrittäjän ammattiin menee Heiskasella muun edelle, kuten tempaus osoittaa.

– Elämässä ei aina kannata tehdä päätöksiä sen mukaan, mikä olisi järkevää tai taloudellisesti kannattavaa. Tässä on todellista vapautta, se on tärkeää.