Viikonvaihteen lumipyry aiheuttaa lisää sähkökatkoksia

Juha Jäntti 31.01.2019 18:08 | Lähetä palautetta artikkelista
Lumen painosta taipuneet puut painavat monin paikoin Oriveden Enokunnantien vierustalla kulkevia pienjännitekaapeleita.

Lumi tekee nyt tuhojaan Pohjois-Pirkanmaan metsissä ja sähkölinjoilla. Sähkökatkot ovat olleet lähes jokapäiväinen riesa myös Oriveden seudulla.

Kaikki alkoi Aapeli-myrskystä, joka toi kosteaa ilmaa ja runsaasti lunta erityisesti pohjoisen Pirkanmaan alueelle. Lumi tarttui tiukasti puiden oksistoihin. Kova tuuli teki sen, että iso määrä puita painui kallelleen. Luokille taipuneet puut ovat enimmäkseen nuorehkoja koivuja.

Viime viikkojen tuprakat ovat lisänneet puiden lumikuormaa. Sen vuoksi metsissä alkaa olla joka puolella kaarelle taipuneita ja osin jo katkenneita tai kaatuneita runkoja.

Tilanne on merkinnyt raivaustyötä ja sähkölinjojen kunnostuksia verkkoyhtiö Elenialle.

– Seurailimme tilannetta tammikuun mittaan. Reilu viikko sitten otimme käyttöön helikopterin, joka etsii ongelmapaikkoja koko Pohjois-Pirkanmaalta. Lähdimme maastoon tekemään sähkökatkoja ennalta estävää raivaustyötä noin sadan miehen voimin, käyttöpäällikkö Heikki Paananen kertoo.

Sähkökatkokset eivät johdu useinkaan siitä, että linja olisi vaurioitunut. Raivaustyö aiheuttaa joillakin alueilla taajaan katkoksia, koska sähköt pitää katkaista aina, kun raivausväki poistaa esimerkiksi johtojen päälle kaatunutta puuta.

Suurimmat lumikuormat löytyvät Juupajoelta ja Mänttä-Vilppulasta. Myös Oriveden Enokunta kuuluu pahimpiin ongelma-alueisiin.

Enokunnassa asuva Raimo Lietsala kertoo, että tammikuun aikana on ollut pari–kolme päivää, jolloin sähköt eivät ole katkenneet kertaakaan. Pahimmillaan hänen talonsa on ollut 23 tuntia ilman sähköä tai huonolaatuisen sähkön varassa.

– Kun täällä on koko ajan lyhyitä katkoja, ei oikein arvaa pitää tietokonetta päällä. Eivätkä pakastimetkaan kovin tykkää jatkuvista katkoksista.
Elenian urakoitsijat käyvät läpi runkolinjojen ongelmakohtia. He raivaavat samalla myös puita, jotka uhkaavat lähialueen tienvarsien pienjännitejohtoja.

Tilanne pahenee nykyisestä, jos sunnuntaille ja maanantaille ennustetut runsaat lumisateet toteutuvat. Suojakeli ja parikymmentä senttiä lisää lunta tarkoittaisivat sitä, että sähkökatkoja on odotettavissa.

– Teemme nyt maastossa töitä pitkiä päiviä jo tässä vaiheessa, ja tehtävää kertyy varmasti lisää ensi viikolle mennessä. Raivauksia hidastaa se, että metsässä on monin paikoin jo nyt vaarallista liikkua taipuneiden ja kaatuvien puiden vuoksi, Paananen toteaa.

Viikonvaihteen mahdollinen runsas lumentulo hankaloittaa asentajien työtä entisestään.

Paananen pyytää yleisöä ilmoittamaan sähköverkon vikatilanteista ja uhkaavista vikapaikoista Elenia Oy:n ympäri vuorokauden päivystävään numeroon 020 690 911.