Vierailukielto on voimassa myös Juupakodissa – Mäntänvuoren Terveys ohjaa asiakkaita koronan vuoksi muun muassa videovastaanotolle

Jaana Ala-Lahti 18.03.2020 18:43 | Lähetä palautetta artikkelista

Juupajoen terveyspalveluista vastaava Mäntänvuoren Terveys ryhtyy varautumaan koronavirusepidemiaan. Palveluihin on tulossa muutoksia ja esimerkiksi kiireetöntä hoitoa tarvitsevien aikoja siirretään tarvittaessa eteenpäin.

Paikallinen tilanne Juupajoen ja Mänttä-Vilppulan alueella on koronan suhteen edelleen rauhallinen. Mäntänvuoren Terveys on kuitenkin aloittanut toimenpiteet, joiden tavoitteena on hidastaa epidemian leviämistä ja estää sen pääsy riskiryhmiin. Tämän vuoksi Mäntänvuoren Terveyden avoryhmien toiminta ikäihmisten palveluissa, terveyspalveluissa ja sosiaalipalveluissa on päätetty keskeyttää 19. maaliskuuta alkaen.

Terveyskeskussairaalan osastolla ei sallita enää vierailuja. Sama ohjeistus koskee myös ikäihmisten ja kehitysvammaisten erilaisia palveluasumisyksiköitä. Juupajoella tämä koskee Juupakotia. Vierailuja ei sallita, sillä potilaat, asukkaat ja henkilökunta halutaan suojata koronavirukselta. Erityistilanteissa, esimerkiksi potilaan ollessa saattohoidossa, vierailut voidaan järjestää, mutta silloin omaisten on oltava ensin puhelimitse yhteydessä hoitavaan yksikköön.

Myös terveydenhoidon henkilöstöä pyritään suojaamaan erityistoimin. Siksi muun muassa Mäntänvuoren Terveyden henkilökunnan sisäisiä kokoontumisia on rajoitettu ja etätyötä on lisätty mahdollisuuksien mukaan.

Mäntänvuoren Terveys myös muistuttaa, että valtaosa ihmisistä sairastaa koronan lievänä. Se ohjeistaa, että lievä hengitystieinfektio kannattaa sairastaa rauhassa kotona. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Kotona kannattaa pysytellä siihen saakka, kunnes oireet loppuvat.

Terveydenhuoltoon Mäntänvuoren Terveys kehottaa olemaan yhteydessä vain, jos oireet ovat vakavia. Näitä oireita ovat muun muassa hengenahdistus ja yleistilan lasku. Yhteyttä on otettava puhelimitse, jolloin asiakas saa ohjeet siitä, kuinka hänen on toimittava.

Virka-aikana voi soittaa Mäntänvuoren Terveyden ajanvaraus- ja neuvontanumeroon. Ympäri vuorokauden on käytettävissä kiirevastaanoton puhelinnumero. Neuvoja voi kysyä myös Pihlajalinnan Terveyssovelluksen kautta. Tarpeetonta kulkua terveysasemilla pyritään välttämään.

Mäntänvuoren Terveys valmistautuu myös vahvistamaan kiireellistä vastaanottotoimintaa. Se toteutetaan asteittain ja huomioon otetaan paikallisen epidemiatilanteen asettamat vaatimukset.

Toiminnan muutos näkyy asiakkaille siten, että kiireettömiä ja ajanvarauksella tapahtuvia toimintoja siirretään eteenpäin. Muun muassa vastaanottopalvelut, neuvolapalvelut sekä kouluterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon toiminta supistuvat tilapäisesti.

Lääkärit ja hoitajat ryhtyvät käymään läpi jo annettuja ajanvarauksia ja terveysasemalta saatetaan ottaa yhteyttä ajan varanneisiin potilaisiin. Tavoitteena on, että potilaita pystyttäisiin auttamaan niin pitkälle kuin mahdollista etäkanavien kautta.

Saman toimintatavan Mäntänvuoren Terveys ottaa käyttöönsä myös uusien yhteydenottojen kohdalla. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkärin tai hoitajan arvion niitä edellyttävissä asioissa potilas saa ensisijaisesti joko puhelimitse, videovastaanotolla tai mobiilisovelluksen kautta.

Mäntänvuoren Terveys arvioi, että koronaepidemian vuoksi se joutuu järjestelemään myös tilojaan uudestaan.