Vielä ehtii pilkkijäille

Juha Jäntti 07.03.2019 12:26 | Lähetä palautetta artikkelista
Hiihtolomaviikon pilkkiretkelle riitti tulijoita vesisateesta ja viimasta huolimatta. Esa Mannila nosteli ahvenia välillä melkein solkenaan.

Viima ja vesisade eivät estäneet innokkaita kalastajia osallistumasta Oriveden Onkijoiden pilkkitapahtumaan. Hiedan rantaan kokoontui parikymmentä harrastuksesta kiinnostunutta, mukana myös jokunen kalojen narraamisen konkarikin.

– Tuumailtiin, että jotain pitää tehdä, jotta saisimme lisää nuoriakin mukaan pilkkiharrastuksen pariin. Nyt oli hiihtolomalla sopiva ajankohta houkutella kouluikäisiä pois tietokoneiden ääreltä ja saada perhekuntiakin kokemaan talvikalastuksen iloja, järjestäjäseuran sihteeri Sirpa Vuohelainen kertoi ennen jäälle jalkautumista.

Vähemmän kokeneet pilkkijät saivat Vuohelaiselta opastusta perusasioista. Tarjolla oli järjestäjän puolesta pilkkionkia. Jotkut toivat mukanaan omia vanhojakin välineitään, joiden toimivuudesta he kyselivät asiantuntijan mielipiteitä.

Vuohelaisen mukaan on tavallista, että satunnainen pilkkijä lähtee jäälle mukanaan vanha pilkkionki, jossa ei ole välttämättä edes asiallista pilkkiä. Siiman päästä voi löytyä pelkkä koukku tai vanha uistin.

– Näillä vesillä toimii hyvin noin neljän sentin mittainen peruspilkki, jonka toinen puoli on kuparinvärinen ja toinen kirkas. Koukun tyvessä on hyvä olla pieni väripallo.
Koskaan ei ole olemassa yhtä ja ainoaa juuri oikeanlaista pilkkiä. Kokemus antaa tuntuman siitä, millainen pilkki kulloinkin toimii parhaiten.

– Tärkeintä on, että pilkkijä luottaa omaan pilkkiinsä, oli se sitten millainen hyvänsä, Vuohelainen korosti.

Vielä hiihtolomaviikolla näytti siltä, että jäät alkavat heikentyä jo piankin, eikä pilkkijöillä olisi kohta enää asiaa talvisille kalaretkille. Uusi pakkasjakso muutti tilannetta niin, että turvalliset pilkkiolot jatkuvat vielä ainakin pitkälle maaliskuuta.

Onkijat ottavat alkukevään keleistä kaiken mahdollisen vielä irti. Siksi luvassa on kaikille kiinnostuneille avoin pilkkionginnan opastusilta kaupungintalon kerhotiloissa maanantaina 11.3.

Lue lisää pilkkiretken kuulumisista 6.3. ilmestyneestä numerostamme.