Vedontunteeseen auttavat oikeat säädöt – ilmanvaihto vaatii osaamista

Anne Kotipuro 30.01.2020 09:10 | Lähetä palautetta artikkelista
– Vanhoissa taloissa on tärkeää huolehtia korvausilman saannista, Tredussa tulevia kiinteistönhoitajia opettava Janne Sulkava sanoo.

Vanhemmissa taloissa on kylpyhuoneiden kuivana pitämiseksi asennettu usein huippuimuri katolle, uusissa taloissa sama hoidetaan pari piirua fiksummin koneellisilla tulo- ja poistoilmapumpuilla sekä lämmön talteenotolla poistoilmasta.

Aina kun puhutaan ilmastoinnista, osa asukkaista alkaa puhua vedosta. Vedontunteeseen auttaa usein ilmanvaihdon säätäminen oikein.
Huippuimurit on yleensä säädetty käymään täysillä vain niihin aikoihin, kun siihen on suurin tarve eli kun käydään suihkussa tai laitetaan ruokaa.

Uusissa taloissa ilmanvaihtolaitteita ei sammuteta lainkaan, ja tarvittavat säädöt hoidetaan taajuusmuuntimilla, jotka muuttavat pumppujen kierrosnopeutta portaattomasti.
– Vanhoissa taloissa on tärkeää huolehtia korvausilman saannista. Yleensä rakenteissa on sen verran rakoja, että tämä hoituu luonnostaan esimerkiksi kylppärin oven alta, Tredussa tulevia kiinteistönhoitajia opettava Janne Sulkava tietää.

Vihoviimeinen temppu on mennä tukkimaan korvausilmaventtiilejä, ”tilkitä” poistoilmakanavia villasukalla tai teipata umpeen – ”kun niin vetää”. Sillä tuhotaan ennen pitkää rakenteita. Tällaisiin omatoimiasennuksiin kiinteistönhoitajat kuitenkin tavan takaa törmäävät.
Sulkava tietää, että vedon tunne on yksilöllinen, mutta talotekniikka on kuitenkin tehty asukkaiden hyödyksi ja ongelmat on ratkaistava muuten kuin väliaikaisvirityksin.

Janne Sulkava näkee tekniikan myös asumisturvallisuuden lisääjänä.
– Lattialämmityskohteisiin on helppo järjestää esimerkiksi palveluasumisessa tunnistin, joka havaitsee ihmisen liikkeen lattiasta. Esimerkiksi sairauskohtauksen tullessa automaatio havaitsee, liikutaanko huoneessa. Se antaisi turvallisuuden tunnetta, sillä jollei saa hälytystä itse tehtyä eikä pääse vessasta mihinkään, voi kulua pitkäänkin, ennen kuin tilanne havaitaan.

– Muistan, kuinka jo 90-luvun alussa ollessani turva-alan töissä hotellien hisseissä oli tunnistimet kertomassa, moniko meni mihinkin kerrokseen. Tällöin mahdollisissa hälytystilanteissa tiedettiin, missä kerroksissa oli asukkaita, hän kuvailee tekniikan mahdollisuuksia.

 

Lisää juttua asumisesta ja rakentamisesta tämän viikon Oriveden Sanomissa, jota jaetaan myös Asta-messuilla Oriveden kaupungin osastolla!