Vastuunkantoa

Oriveden Sanomat 22.09.2016 11:49 | Lähetä palautetta artikkelista

Kunnallisvaalien häämöttäessä puolen vuoden päässä nykyisellä kaupungin poliittisella johdolla on kolme kuukautta työaikaa jäljellä. Kolmen kuukauden päästä ruvetaan siirtymään telttoihin huutamaan vastuunkantoa ja jätetään keskeneräiset asiat seuraavalle tuotantokaudelle.

Siksi oli pakko lukea Oriveden kaupungin tilinpäätöksiä menneiltä vuosilta. Silmään pisti seuraavia asioita, joita kannattanee pohtia äänestäessään.

Viimeaikaisia heikkoja vuosia on perusteltu valtionosuuksien pienenemisellä ja globalisaatio-möröillä. Suurin yksittäinen muutos vuoden 2010 jälkeen menopuolella on ollut siirtyminen itse järjestetyistä hankinnoista KuHan palvelukseen ja viimeisimmässä tilinpäätöksessä painotetaan tässä uskossa pysymistä.

KuHa on tosiaan tuonut vuoden 2010 vajaan 3 miljoonan vuosittaisiin materiaalihankintoihin 800 000 euron säästön vuoden 2014 tilipäätöksessä. Samalla aikavälillä on puristettu kotitalouksien tukemisesta tuplamäärä, eli 1,5 miljoonaa. Kyllä, teiltä asukkailta. Valtion osuudet ovat laskeneet neljässä vuodessa 4,8 miljoonaa, eli säästöt huomioiden kaupungin budjettiin on syntynyt 2,5 miljoonan euron vaje.

Sen lisäksi, että tuettavat kotitaloudet ovat olleet KiKy-projektissa vastuunkantajina menettäen 75 % todennäköisesti tarvitsemistaan tuista, on veroja kerätty kaupungissa 6 miljoonaa euroa (+23%) enemmän vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2010.

Toisin sanoen veronmaksajien vastuullisilla toimilla ollaan möröt selätetty ja kannettu lisävastuuta 3,5 miljoonalla eurolla. Hyvä saavutus paikassa, jossa kärsitään asukaskadosta, kasvavasta työttömyydestä ja kaupungin ostaessa omien elinkeinoharjoittajien sijasta mieluummin muualta.

Miksi sitten 2,5 miljoonan ylijäämä on muuttunut vastaavaksi alijäämäksi ja kaupungin asukaskohtainen velka jatkaa nousuaan? Henkilöstökuluistakin on tehty leikkauksia, joista vastauksia voi löytyä.

Omia henkilöstökuluja on leikattu 7 miljoonalla eurolla ja samalla ulkoisten palveluiden kustannukset ovat nousseet 21 miljoonaa euroa. Kyllä! Ulkoista asiakaspalvelua on ostettu yli kaksinkertaisella summalla vuosittain jo useamman vuotta. Kyllä nyt varmasti kaikilla on palveltu olo.

Siihen nähden, että paikallinen elinkeinoelämä on kärsinyt lisäten työttömyyttä ja tavaran (esimerkiksi kouluruoan) laatu on heikentynyt käytettyyn euromäärään suhteutettuna, on materiaalihankinnoissa saadut 0,8 miljoonan euron säästöt täyttä nappikauppaa.

On muistettava, että tuo säästö ei ole koko totuus, koska samalla on säästetty näistä syntyvistä verotuloista. KuHahan voisi hoitaa tuohon asiakaspalveluun vastaavan säästön, eli 10 miljoonaa? Ja ostetaan sitä parempaa tavaraa paikallisilta sillä 0,8 miljoonalla enemmän?

Kauhulla odotellaan Sotea, joka tulee aiheuttamaan vastaavasti aivan järjettömän suuruiset käänteiset säästöt. Sitä odotellessa mennään kuuntelemaan vastuunkanto-huutoja teltoille.

Markus Tasanen