Vanhojen talojen taikaa

Oriveden Sanomat 11.06.2019 16:29 | Lähetä palautetta artikkelista

Mämmilän Meininkien ehdoton kohokohta tänäkin vuonna oli varmasti monen mielestä Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtuma. Tapahtuma kesti lauantaista sunnuntaihin, ja kohteita oli mukana 25.

– Kävimäärä on varmaan ollut suunnilleen sama kuin viime vuonnakin. Olen saanut palautetta hienoista kohtaamisista ja ihmisten aidosta kiinnostuksesta. Tapahtuma onkin ollut juuri sopivan kokoinen, tapahtumaa järjestämässä ollut kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen kertoi viikonlopun jälkeen.

Samana viikonloppuna kirpputorit levittäytyivät ympäri Orivettä Orikirppu-tapahtuman takia, ja lauantaina valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä sai Orivedeltä peräti 13 osallistujakohdetta.

Ihasteltavaa ja tekemistä olisi riittänyt useammallekin päivälle. Monissa kohteissa pidettiin kahvilaa tai kirpputoria, ja joissakin tarjottiin lounasta.

Lauantain painostava sää saattoi kyllä vaatia veronsa niin kohteiden esittelijöiltä kuin kävijöiltäkin. Ukkosen uhka oli ilmassa koko päivän ajan ja painostava helle piinasi, mutta yhteisöllinen tunnelma säilyi kohteesta toiseen.

Keskustien varrella sijaitsevan keltainen Aikala-niminen puutalo oli yksi kiinnostavimmista kohteista, ja monilla vierailijoilla oli paljon siihen liittyviä muistoja. Talo on rakennettu 1900-luvun alussa, ja siinä toimi kellosepänliike. Aluksi talossa asuva kelloseppä korjasi kelloja, mutta myöhemmin liikkeessä myytiin muun muassa kihlasormuksia.

– Kihlasormukseni ostettiin täältä vuonna 1984! muistelee kiertelemään tullut Tiina Teiskonen Aikalan pihassa.

Tunkelon Isotalon historia kiinnosti monia vierailijoita. Talon omistaja Kirsti Kontio-Ollila edustaa kymmenennettä sukupolvea Tunkelossa ja on viljellyt tilaa vuodesta 1973 alkaen. Vanhat talot ja pihat -tapahtumassa Tunkelon Isotalo oli myös viime vuonna.

– Viime vuonna kävijämäärä tuli yllätyksenä. Aamulla tehty suora radiolähetys talolta houkutteli suuren määrän väkeä paikalle. Tällä kertaa ihmisiä on käynyt tasaisempana virtana.

Lue lisää 12.6. ilmestyvästä lehdestä!

Anna Weckström