Valtimo vai laskimo

Oriveden Sanomat 09.05.2018 16:01 | Lähetä palautetta artikkelista

Ensinnäkin onnittelut Oriveden uudelle elinvoimajohtajalle valinnasta, voimia ja tarmoa edistää asioita kaupunkimme ja samalla seutukunnankin elinvoiman sekä elinkeinojen varmistamiseksi sekä parantamiseksi.
Ysitien kiireellinen leventäminen on se ainoa valtimo, josta Orivedelle ja myös Juupajoelle tulisi riittävästi uutta verta. Orivesi tarvitsee sitä ja me tarvitsemme kaikki toinen toisiamme. Tampereen seutu kasvaa nyt niin voimakkaasti, että ilman näkyvää ja sinnikästä pyrkyä mukaan tähän kasvuun tämä kolkka kuivuu paikalleen.
Vauhti on nyt aivan toista, mitä se on koskaan ollut. Pelkona on, että tämä seutukunta etääntyy edelleen Tampereen ympyröistä, vaikka karttaa katsomalla asiaa ei näin näkisikään.
Jos asia on jollekin uusi, Helsinki–Tampere-moottoritie oli alun perin tarkoitus tehdä Orivedelle asti, mutta rahat ja tarmo loppuivat silloin kesken. Välillä oli kaavailu, että joskus 2015–2017 ajeltaisiin jo nelikaistaisella väylällä, jossa on turvallisuutta lisäävä keskikaide.
Jos on asunut ikänsä Orivedellä, Tampere ei ole tähän välimatkaan tottuneelle kovin kaukana, mutta kun pitäisi saada uusia asukkaita ja työpaikkoja luovaa yritystoimintaa, nykyinen väylä onkin liian hidas ja tällekin liikennemäärälle vaarallinen. Ysitie ei ole tälle seudulle pelkkä tie, se on ja sen pitää olla valtimo.
Muutama vuosikymmen sitten Urheilutien kulmilla oli komea kyltti, että ”Tähän nousee kerrostalo”. Meni vuosia niin, että kyltti jo romahti alaskin. Siitä lähes päivittäin ohi kulkiessani usein ajattelin, että sitten joskus, kun se kerrostalo nousee, ajat ovat silloin jo paljon paremmat.
No, kerrostalo tuli ja viereiselle tontille toinenkin, mutta ainakaan yrityspuolella ei ole tapahtunut paljoakaan noista ajoista. Se on todellinen ja kauaskantoinen vahinko tälle paikkakunnalle.
Tiedän, että Oriveden Yrittäjät on pitkään ajanut yritystonttien kaavoitusta ja yritysalueen luomista ysitien varteen.
Voisi olla asialle eduksi, että jonnekin Orituvan kulmille pystytetään pikimmiten toinen iso kyltti, jossa on näkyvästi: 9-tie levennetään Tampereelta Orivedelle nelikaistaiseksi ja tähän tulee yritysalue.

Veli-Jussi Lietsala