Vajaat 10 pikkukoululaista tarvitsee Juupajoella lähiopetusta, varhaiskasvatuksessa myös kymmenkunta

Anne Kotipuro 19.03.2020 15:41 | Lähetä palautetta artikkelista

Juupajoella kerättiin vanhemmilta tiistaina tietoa siitä, kuinka moni vanhemmista tarvitsee pienille lapsilleen lähiopetusta tai varhaiskasvatuksen palveluja oman, yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisen työnsä takia, kun isommat koululaiset siirtyivät keskiviikosta alkaen kotiin etäopetukseen.

– Lähiopetuksessa on tämän takia yhteensä alle 10 lasta eskarista kolmosluokkaan, kertoo perusopetuksen rehtori Lea Nurminen.

Määrä vaihtelee hiukan, koska eskarien vanhemmista osa on vuorotöissä ja vapaapäivinään pitää lapset kotona.

 

Lapset jakautuvat aika tasaisesti Kopsamon pienten lasten koulun ja Korkeakosken kesken, joten ainakin tämän viikon he opiskelevat omissa kouluissaan. Korkeakoskella kolmosten ope tekee etätöitä kotona olevien kolmosten kanssa ja opettaa samalla luokassa, Nurminen kertoo.

Tilanne saattaa kuitenkin elää ensi viikolla, ja järjestelyjä suunnitellaan viikko kerrallaan. Myös erityisen tuen lasten vanhemmilla on oikeus pyytää lapsilleen lähiopetusta, nyt heitä ei ole yhtään lähiopetuksessa.

Koulukeskuksen keittiöstä lähtevät myös vanhusten ateriapalvelun ruoka-annokset, joten koululaistenkin ruokailu järjestyy samalla, eikä annoksia tarvitse tehdä vain muutamaa syöjää varten.

 

Myös päiväkodissa oli torstaina vajaat 10 lasta, joiden vanhempia tarvitaan työssä.

Lea Nurmisen mukaan rajanvedossa sen enempää päivähoidossa kuin koulussakaan ei ole ollut ongelmia, koska pienessä kunnassa hyvin tiedetään vanhempien ammatit. Toisaalta hän myöntää, että aika laaja on lista kriittisiksi määritellyistä ammateista.

Kaiken kaikkiaan vanhemmat ovat Nurmisen mukaan tosi hyvin pystyneet järjestämään lasten kotiin jäännin, mikä osaltaan vähentää lähikontakteja ja torjuu epidemian leviämistä.

– Seurataan tilannetta ja koululla koetetaan joustavasti vastata kysyntään, sanoo Lea Nurminen, joka tuuraa myös hyvinvointijohtaja Anne Tuovilaa hänen virkavapaansa ajan.

Sote-palvelut puolestaan on ulkoistettu Mäntänvuoren Terveydelle, ja kunnassa niiden toteutumista poikkeusolojen aikaan seuraa kunnanjohtaja.

 

Kunnanvirastolle on syytä soittaa, jos vanhuksen kaupassakäynti ei muuten hoidu. Kauppa-asioista tai vastaavista ei kuitenkaan vielä ole tullut kuntaan yhteydenottoja, mutta ikäihmisten kannattaa muistaa, että tämä mahdollisuus on olemassa, koska heidät on velvoitettu pysymään kotona.

Ketään ei siis jätetä yksin tyhjän jääkaapin ääreen, ellei läheisiä tai naapureita ole avuksi.