Vai ei ole persoonallisuuksia!

Heli Rahkonen 07.12.2017 11:36 | Lähetä palautetta artikkelista
Maija-Liisa Mäkelän mielestä Oriveden kulttuurielämä on vilkastunut huimasti sitten 2000-luvun alun, jolloin hän paluumuutti Orivedelle. – Jossain kulttuurikeskustelussa tulin joskus sanoneeksi, että kaipaisin tänne taidenäyttelyitä. Tuolloin esimerkiksi kirjaston näyttelytila oli enimmäkseen tyhjillään, mutta nythän sinne on suorastaan tunkua. Maija-Liisan työpöydällä on myös Kerttu-tädin vanha käsilaukku, jonka hän ottaa esiintymisiinsä mukaan. Sieltä löytyvät entisajan tärkeät paperit ostokorteista lähtien.

Oriveden seudun joulu -lehden lukijat ovat useamman vuoden ajan saaneet tutustua Maija-Liisa Mäkelän kirjoitusten myötä Karoliina Bergmaniin. Tuohon entisajan rohkeaan ja moderniin orivesiläiseen naiseen.

– Nykyään aina ruikutetaan, ettei ole persoonallisuuksia, mutta Karoliina, jos kuka oli 1800-luvun sellainen!

Maija-Liisa Mäkelä on varmistanut kirkonkirjoista, että Karoliina syntyi vuonna 1829.

– Hänen isänsä oli pitäjänmaalari, joka opetti tyttärensäkin lankkumaalariksi. Suomessa oli tuohon aikaan vain viisi naista samassa ammatissa, Maija-Liisa kertoo.

Karoliina Bergman oli innostunut lukutaidostaan, ja hän halusi jakaa tuota oppia eteenpäin.

– Niinpä hän rupesi opettamaan kirkonkylässä köyhiä ja pahatapaisia poikia. Hänet muistetaankin nimenomaan pienten lasten opettajana. Hän jatkoi opetustyötä yli 80-vuotiaaksi omilla varoillaan. Hänhän oli siis sosiaali- ja koulutoimen edelläkävijä ja alkuunpanija!

Kokonaista kertomusta Karoliina Bergmanista Maija-Liisa Mäkelä ei ole vielä missään julkaissut, mutta ehkä saamme jossain vaiheessa lukea sen hänen blogistaan Orivesi ennen vanhaan.

Tuo paikallishistoriaa käsittelevä blogi oli yhtenä perusteena, kun Oriveden kaupungin kulttuuripalkinto tämänvuotisessa itsenäisyysjuhlassa ojennettiin Maija-Liisa Mäkelälle. Hän on myös kulttuurin suurkuluttaja, joka on pitänyt Orivedellä kulttuurikävelyitä ja ollut alkuunpanevana voimana Postileimana Orivesi -näytelmän toteuttamisessa.