Työtä ja elämyksiä

Jussi Valve 10.02.2016 12:28 | Lähetä palautetta artikkelista

Viime viikonloppuna seisoin Erälinnan yläkerrassa pienessä, elokuvakoneita täynnä olevassa kopissa ja kuuntelin Timo Lahtisen muistelua elokuvien vaatimasta työmäärästä. Pelkkä filmin laittaminen pyörimään ei suinkaan riittänyt, vaan sitä ennen piti jonkun kytätä ehtivätkö filmit ajoissa paikalle, kantaa matkahuollon mukana saapuneet filmilaatikot ylös konehuoneen jyrkkiä portaita, teipata filmirullat yhteen ja ajaa keloille esittämistä varten. Ja kun elokuva oli ohi, piti sama ruljanssi toistaa toisin päin.

Yhden elokuvan kanssa saattoi aikaa kulua helposti viisikin tuntia puhumattakaan koneiden säätämisistä, huolloista tai siitä, jos filmi pääsi valmistellessa karkaamaan kelalta vyyhdiksi konehuoneen lattialle.

Työmäärästä huolimatta Timo kuitenkin kiipesi nuo raput kerta toisensa jälkeen yli kahdenkymmenen vuoden ajan ensin isänsä Viljon kanssa ja sitten yksin. Vinkit ja opit siirtyivät perimätietona vierestä seuraten, kysellen ja katsellen kunnes kumpikin tunsi koneet ja niiden oikut kuin omat taskunsa. Monesti tarvittiin myös luovuutta: kun eri filmikokojen vaatimia kuvaportteja ei enää saanut mistään, ne tehtiin itse oluttölkistä, millin tarkasti.

Sodanjälkeisessä Suomessa ei maaseudulla ollut juurikaan huvituksia. Vain tanssit, iltamat ja elokuvat toivat piristystä arkiseen aherrukseen. Erälinnassakin esitettiin usein talvikautena yli sata elokuvaa, usein kaksikin kuvaa illassa. Ja suosiota riitti.

Erälinnan sali ja sen suuri valkokangas tarjosivat pikkukylän ihmisille suuria tunteita ja elämyksiä, tuulahduksia isosta maailmasta ja pakoa arjesta. Itsekin muistan ihmetelleeni siellä niin ET:tä, Riemukuplaa kuin Haamujengiäkin.

Erälinnan elokuvien historia muistuttaa siitä, että usein itsestäänselviltä vaikuttavien asioiden takana on kuitenkin jonkun sitoutumista ja työtä. Toivottavasti ne muistuttavat myös siitä, että aina ei suuria elämyksiä tarvitse etsiä kaukaa. Joskus siihen riittää oman kylätalon pimeä sali, valkokangas ja rapisevat karkkipussit.