Litiumin etsinnästä informoidaan paikallisia

Oriveden Sanomat 22.09.2016 14:36 | Lähetä palautetta artikkelista

Litium on alkalimetalleihin kuuluva alkuaine. Se on kevyin kaikista metalleista, ja se jopa kelluu vedessä. Keveytensä vuoksi litiumia käytetään kovissa ja kevyissä metalliseoksissa, erityisesti lentokoneissa. Litiumia käyttävä litiumioniakku on hyvin yleinen. Näin valistaa Wikipedia.

Litium on sikäli ajankohtainen metalli Eräjärvellä juuri nyt, että parhaillaan siellä kartoitetaan ja arvioidaan alueen litiumpotentiaalia. Malminetsinnän on käynnistänyt maastotöillä Finkallio Oy:n varausalueella Magnus Minerals Oy.

Projektia vetää vanhempi geologi Marko Holma apunaan pohjoisirlantilainen geologi Jaz Andress. Tämä malminetsintätiimi on on liikkunut elokuussa Somerolla ja sen jälkeen Eräjärvellä. He jatkavat työtään täällä vielä noin parin viikon ajan.
Kairauksia he eivät tee, vaan valikoiduista paljastumista otetaan näytteitä laboratoriossa tapahtuva analyysia varten.

Koska malminetsintä on herättänyt paljon kysymyksiä paikallisten asukkaiden keskuudessa, Eky on pyytänyt Magnus Mineralsia järjestämään aiheesta tiedotustilaisuuden. Se pidetään jo huomenna perjantaina kello 18 Erälinnassa. Sinne toivotaan kaikkien tiedonhaluisten kerääntyvän esittämään kysymyksiä.

Marko Holma korostaa, että kaivoksesta puhuminen tässä kohtaa on ennenaikaista. Hän kertoo, että tilastollisesti vain yksi projekti kymmenestätuhannesta malminetsintäprojektista johtaa kaivostoiminnan aloittamiseen.

– Malminetsintä ja varsinkin kaivostoiminnan aloittaminen on pitkäjänteistä työtä. Vaikka jossakin tehtäisiin lupaava löydös, vie keskimäärin vähintään 10 tai 15 vuotta, ennen kuin päästään kaivosta perustamaan, hän painottaa.

Eräjärven tapauksessa puhutaan Holman mukaan vasta ensimmäisen vaiheen tutkimuksista. Näiden tutkimusten ainoana tarkoituksena on selvittää alueen litiummalmipotentiaalia.

(Edit 23.8. klo 15.45: Vaihdettu otsikko tilaisuuden luonnetta paremmin kuvaavaksi ja lisätty viimeiset kappaleet, jossa Marko Holmaa haastateltu. -AK)

Tiedotustilaisuuden annista voit lukea ensi viikon Oriveden Sanomissa.