Tieto tarinan lomassa

Heli Rahkonen 04.08.2017 10:29 | Lähetä palautetta artikkelista
Siitaman rautakaudesta kirjan kirjoittanut Johanna Valkama tietää, että Suomessa on kovatasoisia kirjailijoita. Kirjailijuus ei ole vain sitä, että saa ruokaa pöytään. – Pitää olla sanottavaa, painottaa Johanna itsekin.

Kirjailija Johanna Valkama lukee samanlaista kirjallisuutta kuin kirjoittaa itse. Valkamalle hyvä kirja tarkoittaa positiivista ja voimaannuttavaa kokemusta, johon on sekoitettu tarua ja totta.

Hänen oma tuorein teoksensa Linnavuoren Tuuli vie lukijansa rautakauden ajan Siitamaan. Kirjassa suomalainen ja skandinaavinen mytologia yhdistyvät romanttiseen seikkailuun pohjoisen luonnon kuvausta unohtamatta.

– Tarina kertoo rautakaudella elävästä nuoresta metsästäjätytöstä Tuulista, joka osallistuu sotaan karjalaisia hyökkääjiä vastaan aikana, jolloin Siitamassa oli vielä lappalaisasutusta, Valkama tiivistää.

Taustatiedon etsimisessä netti on kätevä, kunhan muistaa lähdekritiikin.

– Netissä julkaistaan paljon jo ennen kuin tiedot päätyvät kirjastoon, mutta lähdekritiikki on tärkeä, ihan sama, onko kyseessä painettu vai sähköinen lähde.

Tiedon lisäksi Johanna Valkama vannoo oman kokemuksensa nimeen. Kaiken on oltava luonnollista.

– Tarina on koko ajan ytimessä, ja tieto tulee sen lomassa. Tietoa on myös karsittava paljon, jotta lukija haluaa syventyä kirjaan. En halunnut yksinomaan tietokirjaa.

Siitama on nokialaiskirjailijalle tuttu paikka jo lapsuudesta, jolloin hän partioleireili Oriveden seudulla. Lisäksi perheellä on mökki Teiskossa.

Johanna Valkama on lapsesta asti ammentanut saduista. Erityisen merkittävänä esikuvana on toiminut Kaarina Huhtisen Mitä tapahtui Velhosuolla.

– Nyt omat lapset ovat ihana tekosyy satujen lukemiselle, hän naurahtaa.

Lue lisää 9.8. lehdestä.