Testissä: uudet kunnanvaltuutetut

Esa Keskinen 26.04.2017 21:21 | Lähetä palautetta artikkelista

Kuntavaalit olivat ja menivät. Ehdokkaat ovat vaienneet. Facebookin Orivesi-ryhmä on siirtynyt keskustelemaan sukupuolisuudesta opinnäytetyökyselyä koskevan päivityksen alle. Ihanan rauhallista.

Ylen Äänet on annettu, entä nyt? Näin ajattelee uusi valtuustosi -verkkojutun (10.4.2017) pohjalta voi hieman arvioida tulevaa neljää vuotta.
Oriveden osio perustuu 28 valitun vaalikoneisiin antamaan vastaukseen, kun kuntaan valittiin yhteensä 31 valtuutettua. Valtuutetut ovat laajalti sen kannalla, että kaupungin pitää helpottaa kesämökin muuttamista ympärivuotiseksi asunnoksi. Tämähän on ihan kannatettava idea, jäämme seuraamaan tilannetta.
Lisäksi uudet valtuutetut haluavat tonttialea uusille asukkaille. Lähes yksimielisiä ollaan myös siitä, että peruskoulujen määrää ei pidä tulevalla vaalikaudella vähentää laisinkaan. Eipä niitä enää monta olisi vähennettäväksikään.

Uusi valtuusto on myös vahvasti sitä mieltä, että sosiaali- ja terveysyhteistyö Tampereen kanssa on Oriveden kannalta onnistunut ratkaisu. Sote tullee siis jatkumaan samansuuntaisena, ainakin vielä hetken.
Tuleva valtuusto tulee kohtaamaan historiallisia hetkiä, kun sosiaali- ja terveyspalvelut todennäköisesti siirretään pois kuntien vastuulta. Kuntaliiton asiantuntija Jenni Kuja-aro on arvellut tämän vapauttavan resursseja. Niiden suuntaamista kannattaisi jo alkaa miettiä. Elinvoimaisuus? Koulut? Uusiutuva energia? Entä joudutaanko työvoimaa vähentämään?

Oriveden markkinointi jakoi valtuutettuja Ylen kyselyssä. Markkinoidaan joko väärin tai ei ihan niin väärin. Yhtä kaikki, markkinointi vaikutti olevan keskeinen vaaliteema monelle. Paikkakunnista haetaan usein tietoa ensimmäisenä Wikipedia-artikkelin kautta. Se kannattaa pitää jiirissä. Itse markkinoinnissa saa olla särmää.
Itselleni ovat parhaiten jääneet mieleen itseironiset ja rujotkin iskulauseet. Eräs konduktööri kertoi hyvän kaskun aikanaan Porin-junassa: ”Vai Orinvedelle on matka? Ei sentään ruunan kuselle!”

Takaisin asiaan. Valtuutettujen tyhjänpäiväinen morkkaaminen on pelkkää laiskuutta. Ota siis itse selvää ja osallistu. Kuntapolitiikka ei ole helppoa. Tulossa on sotea ja maakuntauudistusta.
Monenlaista myrskyä on mennyt kuntien yli ennenkin. Kuntajärjestelmämme pohjana on vuoden 1865 kunnallisasetus eli Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallis hallituksesta maalla. Kunnat perustettiin siis nälkävuosien Suomeen. Ei mikään helppo alku.
Pahoja paikkoja on ollut sittemminkin. Ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat kunnallisvaalit järjestettiin 1918, kun iso osa äänestäjistä virui vankileireillä. Kiperiä vaiheita seurasi 1920-luvulla, sitten tuli maailmansota ja evakkosijoittamiset.
Kyllä me tästäkin kaudesta selviämme.