Sormet savessa tai betonissa, kaikki käy Etelä-Orivedellä

Hannele Havas 01.11.2016 10:34 | Lähetä palautetta artikkelista
Porukalla kehitellään yksityiskohtia saviesineisiin Etelä-Oriveden maa- ja kotitalousseuran savipajassa. Pöydän ääressä Iida Eskola, Marjaana Lahtua, Riitta Eskola, Pirkko Itkonen, Leena Unkila, Kirsi Mäkinen ja Jade Kaunonen.

– Onko taikinapyörää, kyselee joku. Kaulimet kalisevat rytmikkäästi, kun kymmenen askartelijaa muokkaa savenpalaa littanaksi levyksi.

Tunnelma Lahtuan pirtissä Oriveden Naappilassa on kuin tonttulan pajassa. Jouluaiheiset muotit kiertävät kädestä käteen, ja muovista pitsiliinaa suorastaan jonotetaan. Sillä tehdään siirtokuvioita saven pintaan. Kuvioita tehdään myös kasvien lehdillä.

Askartelijat ovat Etelä-Oriveden maa- ja kotitalousseuran aktiiveja. Tehty on vuosien varella vaikka mitä. Naiset innostuvat kertaamaan, kuinka betoniin sekoitettiin eri materiaaleja, kuten vaate- tai sanomalehtisilppua, ja saatiin eri tarkoituksiin sopivia uniikkiluomuksia pihaan ja puutarhaan. Tai kuinka hurahdettiin taimien kasvatukseen.

Maaseudun elämästä ja ihmisistä kumpuava yhdistys on jo kasikymppinen, mutta ikä ei sitä paina. Ajassa ollaan kiinni eivätkä ideat lopu.

– Pidetään perinteistä asiaa yllä, ja samalla kokeillaan uutta. Yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, virkistystä ja tiedon jakamista, luonnehtii puheenjohtaja Marjaana Lahtua yhdistyksen toimintaa.

– Seuran tapahtumat tuovat vaihtelua ja virkistystä arkeen, ja samalla myös opitaan uutta. Vanhassa maamiesseurassa painotus oli ajan mukaisesti koulutuksessa ja opetuksessa. Nyt ollaan kylän kaikkien kotitalouksien yhdistys, joka pohjaa maatalouteen. Seura on avoin ihan kaikille tämän alueen ihmisille, Leena Unkila kiteyttää.

Lue lisää 2.11. lehdestä ja OS Plus -digilehdessä.