Siitepölyallergia ei estä verenluovutusta, tiistaina 7.5. luovutetaan Orivedellä

Oriveden Sanomat 06.05.2019 16:20 | Lähetä palautetta artikkelista

Toisin kuin usein luullaan, suurin osa allergioista tai niihin käytettävistä lääkkeistä ei estä verenluovutusta. Esimerkiksi kaikki siitepölynuhan, heinänuhan, pölyallergian ja eläinallergian hoitoon käytettävät nenäsuihkeet, hengitettävät keuhkolääkkeet, silmätipat ja antihistamiinivalmisteet ovat lääkkeinä sallittuja verenluovuttajalle.

Orivedellä pääsee luovuttamaan verta tiistaina 7.5. klo 14–18 seurakuntakeskuksessa, Latokartanontie 5. Ehtisitkö sinä tehdä päivän hyvän työn?

– Kunhan oma vointi on hyvä, siitepölykaudella voi hyvin tulla luovuttamaan verta. Jos oireiden hoitoon on tarvittu poikkeuksellisen voimakkaita lääkkeitä kuten kortisonitabletteja, kannattaa verenluovutussoveltuvuus tarkistaa etukäteen soittamalla maksuttomaan infopuhelimeemme, sanoo lääkäri Johanna Castrén Veripalvelusta.

Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion, eivätkä toukokuulle osuvat monet arkipyhät auta asiaa. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään, joten potilaat tarvitsevat toukokuussakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Toukokuu on erinomainen kuukausi tulla ojentamaan auttava käsi. Potilaat tarvitsevat joka päivä verta muun muassa syöpähoitojen tueksi, synnytysten yhteydessä, onnettomuuksissa ja leikkauksissa.

Alkukuusta vappu ja loppukuusta helatorstai sulkevat veripalvelutoimistot tänä vuonna keskellä viikkoa. Samaan aikaan lämpenevät säät houkuttelevat ihmisiä mökeille ja ulos, ja verenluovutus saattaa unohtua. Myös koulujen päättäjäisjuhlat sekä niihin valmistautuminen vievät monessa kodissa huomion.

Potilaille täytyy silti saada toimitettua verivalmisteita tavalliseen tapaan. Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on toukokuussa vielä normaalia tai jopa tavanomaista suurempaa, sillä suunniteltuja leikkauksia ahkeroidaan ennen kesää.

Lisätietoa verenluovutusedellytyksistä saa osoitteesta www.veripalvelu.fi. Verenluovuttajien maksuton infopuhelin palvelee arkisin klo 8-17 numerossa 0800 0 5801.