Seppo Knuuttila valitsee vuoden kotiseututeoksen ensi vuonna

Oriveden Sanomat 05.10.2019 15:22 | Lähetä palautetta artikkelista
Seppo Knuuttila on nykyisellä kotipaikkakunnallaan osallistunut aktiivisesti muun muasssa Längelmäki-seuran toimintaan. Kuva Visa Knuuttila.

Vuoden kotiseututeos -kilpailu avattiin Turun kirjamessuilla lauantaina. Voittajateoksen valitsee ensi vuonna emeritusprofessori Seppo Knuuttila, joka asuu Längelmäen kirkonkylällä.
Hän tekee valinnan Suomen Kotiseutuliiton asettaman raadin valitsemien finalistien joukosta. Raadin puheenjohtajana toimii liiton hallituksen jäsen Tuula Salo, jäseninä Kansallisarkisto Oulun johtaja Vuokko Joki ja Helsingin kaupunginosat -yhdistyksen hallituksen jäsen Keijo Lehikoinen.
Turkulainen historioitsija ja tietokirjailija Lassi Saressalo toimii raadin neuvoa-antavana asiantuntijajäsenenä.

Kymmenen vuoden ajan järjestetyn kilpailun tavoitteena on kannustaa kotiseutukirjojen tekijöitä ja tuoda näkyvyyttä paikallista kulttuuria ja historiaa käsitteleville teoksille.
Edellisen voittajan valitsi tietokirjailija Anna Kortelainen vuonna 2018. Tänä vuonna kilpailua ei järjestetty. Kilpailuun voi ilmoittaa vuonna 2018, 2019 ja 2020 ennen ilmoittautumisajan päättymistä julkaistavat kirjat. Ehdotuksia voi esittää maaliskuun 2020 loppuun saakka. Kilpailun voittaja julkistetaan Turun kirjamessuilla ensi vuonna.

Emeritusprofessori Seppo Knuuttila on kulttuurin- ja perinteentutkija, joka on työskennellyt Helsingin yliopistossa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa, Joensuun yliopistossa ja sittemmin Itä-Suomen yliopistossa. Suomen Kotiseutuliitossa hän on ollut vuodesta 2015 lähtien Kotiseutu-vuosikirjan toimituskunnan aktiivinen jäsen.

Knuuttila on tutkinut laaja-alaisesti kulttuuria muun muassa kansanomaisen maailmankuvan ja mentaliteettien sekä huumorin ja paikallisten tietokäsitysten näkökulmista. Kalevala ja sen vastaanotto eri aikoina on ollut yksi hänen mielenkiinnon kohteistaan.

Seppo Knuuttila on toiminut aktiivisesti Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa, Kalevalaseurassa, Suomen Kansantietouden Tutkijain Seurassa sekä nykyisen kotiseutunsa Längelmäen paikallisyhdistyksissä.

Paikallisuuden paikka – mitä kuuluu kotiseutukirjallisuudelle? -keskustelu järjestettiin Turun kirjamessuilla lauantaina. Historiantutkija ja kotiseutuaktiivi Teppo Ylitalon moderoimaan keskusteluun osallistuivat Euroopan historian professori Laura Kolbe, runoilija Heli Laaksonen ja Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja, FT Riitta Vanhatalo.
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa Kotiseutuliiton Facebook-sivulla osoitteessa www.facebook.com/Kotiseutuliitto.