Rovastinkankaan koulussa nautitaan kielikylvystä

Hannele Havas 05.10.2016 16:08 | Lähetä palautetta artikkelista
Antonio Manzano Cordoba, projektin pääkoordinaattori Roldan Garcia Garcia ja Sebastian Gomez Monge ovat opettajia Espanjasta. He tapaavat Orivedellä kollegoja Suomesta, Unkarista, Hollannista, Tanskasta ja Kyproksesta. Taustalla Rokin oppilastöitä, jotka tehtiin Sibeliuksen juhlavuoden merkeissä.

Rovastinkankaan koulussa ollaan loppuviikko kunnon kielikylvyssä. Viisitoista opettajaa viidestä maasta tutustuu suomalaiseen kouluun ja opetukseen Orivedellä.

Ihan aluksi vieraita kierrätettiin pihalla, jossa oppilaat esittelivät unelmiensa välituntia. Etupihalla piirrettiin liiduilla ja leikittiin tervapataa. Puiden katveessa aamujumpattiin ja juostiin Aku-hippaa.

Perinneleikit jatkuivat takapihalla, jossa myös ihasteltiin oppilaiden maalaamia kivikilpikonnia. Niiden ympärille oli kirjoitettu mietelauseita kolmella kielellä kilpikonnamaisen rauhallisesta elämänotteesta.

– Kiva idea. Täällä on haettu kivet läheisestä metsämaastosta, mutta meillä se on vähän hankalampi toteuttaa, kun ollaan kaupungissa. Mutta ehkä keksimme jonkun muun materiaalin, naurahtaa kuvataiteen opettaja Constantinos Stefanou.

Stefanou ja Evi Rousou-Aristotelous opettavat kyproslaisessa alakoulussa Nicosiassa. He haluavat viedä kotiin ideoita ja kokemuksia suomalaisesta koulusta, jonka tietävät olevan maailman parhaita.

Vuosi sitten alkaneessa Erasmus+-projektissa jaetaan tietoa ja kokemuksia, miten kieltä opitaan ja opetetaan ja miten ympäristöaiheita eri kouluissa toteutetaan. Suomen vastuulla on satukirjan teko.

– Oppilaiden kirjoittamat sadut kiertävät maasta maahan ja muuttuvat. Meidänkin Sampo Lappalaisesta tuli aikamoinen tarina, kertoo projektin koordinaattori Jaana Pellonpää Rovastinkankaan koulusta.

Saduista tehdään kirja, joka saa myös digitaalisen muodon. Se julkistetaan kansainvälisenä kirjan päivänä huhtikuussa.

Rokissa projektiin kuuluvat myös oppilasvaihdot. Viime keväänä oppilaita oli Unkarissa, ja ensi keväänä lähdetään Espanjaan.

Kuudesluokkalainen Jiina Haapanen on yksi vierailupäivien oppaista. Jiina puhuu kaunista ja sujuvaa englantia ja esittelee reippaasti Rokin välituntipuuhia.

– Aika normaalilta tämä tuntuu, kun olin mukana Unkarissa. Opettajien kanssa juttelu on rennompaa, kun osa heistä on jo tuttuja, Jiina kertoo.

Lue lisää 12.10. lehdestä ja OS Plus -digilehdestä.