Rosellin talosta tulee Eräjärven kotiseutumuseo

Juha Jäntti 23.10.2019 14:05 | Lähetä palautetta artikkelista
Rosellin talosta Eräjärven Perkiöntien varrella tulee uusi kotiseutumuseo. Eräjärvi-seuran puheenjohtaja Tarmo Grönqvist lupaa, että museo on jossain laajuudessa avoinna jo ensi kesänä.

Eräjärven kotiseutumuseo herää uudelleen henkiin ensi kesään mennessä. Esineistö on odottanut entisen museon tuhopolton jälkeen 18 vuotta pääsyä esille. Näyttelyiden tuleva tyyssija on Rosellin talo Perkiöntien varrella.

Eräjärvi-seura sai testamenttilahjoituksena vanhan talon ja pihapiirin rakennuksineen. Viime syksynä kuollut Yrjö Roselli halusi, että hänen omistamansa talo tulee seuran kautta museokäyttöön.

Kotiseutumuseo toimi aikoinaan Eräjärven Kivimuseon yläkerrassa. Sieltä se muutti Eräjärven vanhan seurakuntatalon suojiin. Museon toiminta päättyi 18 vuotta sitten, kun rakennus tuhoutui tuhopoltossa.

– Onneksi ohikulkija huomasi palon sen verran ajoissa, että suuri osa esineistöstä saatiin pelastettua. Pidimme aikamoiset talkoot puhdistaessamme tavaraa noesta, Eräjärvi-seuran puheenjohtaja Tarmo Grönqvist muisteli talkoopäivänä, jolloin tarkoitus oli tuoda jo esineistöäkin uuteen kotiin.

Museon esineet päätyivät tilapäisiin varastoihin ainakin kolmeen taloon lähitienoolla. Kuljetettavaa kertyi useita traktorin peräkärryllisiä. Esineiden siirto uuteen paikkaan ei ole mikään aivan pieni urakka.

Päärakennuksen pirtti on säilynyt hyvässä kunnossa.

 

Seura sai lahjoituksen myötä vajaan hehtaarin maa-alueen rakennuksineen. Asuinrakennus on valmistunut vuonna 1909. Talon hirsirunko on tuotu tuolloin paikalle muualta ja pystytetty nykyiselle paikalleen. Vuosiluku on taltioitu hirren pintaan tuvan ikkunan pieleen.

Vanhassa rakennuksessa riittää korjattavaa. Se on ollut asumattomana useita vuosia. Pirtin seinät oli vuorattu lastulevyllä, ja huonetilassa oli lastulevykoppeja, joissa säilytettiin vaatteita ja metalliverstaan työvälineitä. Pirtti oli viimeisinä aikoina taimien kasvattamona.

– Maakuntamuseon perinnerakennusmestari kehotti poistamaan lastulevyt ja tuomaan alkuperäiset hirsiseinät esiin. Hirret olivat hyvässä kunnossa, ja nyt pirtti näyttää jo aivan toiselta, museotoimikunnan puheenjohtaja Heikki Lehto kehuu.

Jotkut talon muista huoneista ovat heikommalla tolalla. Kunnostus etenee talossa vähitellen ja useammassa eri vaiheessa. Paikalle on jäänyt paljon vanhoja käyttöesineitä, joita seura voi ottaa mukaan näyttelyihinsä.

Talon rakennusvuosi on 1909. Jo aiemminkin käytössä ollut hirsikehikko on siirretty paikalle muualta.

 

– Kun tulimme tänne ensimmäisen kerran, talo oli täynnä kaikenlaista rojua. Siinä oli jo kova työ, että saimme huoneet tyhjiksi. Jäljellä on enää enimmäkseen käyttökelpoista tavaraa ja huonekaluja.

Isännän huone on säilynyt siistinä ja kodikkaana, ja se saa olla jatkossakin nykyisessä asussaan. Vanha puhelin ja kirjoituskone komeilevat tukevan kirjoituspöydän päällä ikkunan ääressä. Kirjat ja koriste-esineet ovat pysyneet omilla sijoillaan kirjahyllyssä.

Pihapiiriä hallitsee navettarakennus, joka on säilynyt kohtalaisessa kunnossa. Alueella on myös kaksi aittaa, jotka kaipaavat kunnostusta. Toisen aitan romahtanut nurkka on jo nostettu paikoilleen.

Tilalla on kaivo, mutta sieltä ei ole vesijohtoa sisälle päärakennukseen. Tarkoitus on vetää taloon käyttövesi paikallisen vesiosuuskunnan runkoputkesta, joka kulkee riittävän lähellä. Suunnitelmissa on lisäksi kuivakäymälän teko.

Rosellin talon isännän työhuone on tarkoitus säilyttää osapuilleen nykyisessä asussaan.

 

Eräjärvi-seuran tavoitteena on saada aikaan monitoiminen kotiseutumuseo. Esineiden pysyvä näyttely sijoittuu navetan suojiin. Pirtti varataan vaihtuville näyttelyille. Lisäksi siellä pidetään luentoja ja järjestetään muutakin yhdistykselle sopivaa toimintaa.

Työ etenee paljolti taloudellisten voimavarojen mukaisesti. Seuralla ei ole merkittävästi varoja osoitettavaksi museon kunnostukseen. Hämeen museoseura myönsi 2 000 euron avustuksen. Tukihakemus lähtee pian Museovirastoon.

– Järjestämme navettaan näytteille kaiken sellaisten talonpoikaisesineistön, joka pysyy kunnossa kylmässä tilassa. Pidämme päärakennuksessa lämmön päällä talvikausina, joten sinne on helpompi rakentaa erilaisia vaihtuvia teemanäyttelyitä, Grönqvist arvioi.

Eräjärven kotiseutumuseon pysyvät näyttelyt sijoitetaan navettarakennukseen.

 

Museon kunnostus ja näyttelyiden rakentaminen on useamman vuoden urakka. Paikka avautuu kuitenkin yleisölle jo ensi kesäksi. Seuran väki ei osaa sanoa vielä tarkemmin, millainen osa tiloista on valmiina keväällä, ja millainen näyttelykokonaisuus tulee esille.

– Ajatus on, että tuomme museolle kesäkuun alun Eräpyhä-juhlat. Tämä olisi sellainen oma paikka, jonka juhlat ansaitsevat. Museo ei ole tuolloin vielä mitenkään valmis, mutta on se ainakin hahmollaan, Grönqvist lupasi.

Pienen matkan päässä asuva Pekka Roselli on ollut ilolla mukana tulevan kotiseutumuseon kunnostustalkoissa. Yrjö Roselli oli hänen setänsä, ja perinteikäs paikka on siten tullut hyvin tutuksi.

– Erkki Niilonpoika Käyrä oli ensimmäinen isäntä Haapaniemen kylässä tällä tilalla, ja paikan tunnettu historia alkaa vuodesta 1540. On hienoa, että talolle tulee uutta käyttöä, ja täällä on jatkossa taas elämää.