Rönni tarjoaa ajankuvaa sadan vuoden takaa

Hannele Havas 12.06.2016 09:46 | Lähetä palautetta artikkelista
Herrasväkeä saapuu Siltalan kartanoon. Rooleissa Pikku-Paavo, Aulikki Laine, Anne Kahelin ja Silja Ojala. Pihalla kirmaavina lapsina nähdään sisarukset Leevi (kuvassa), Taavi ja Viivi Lappalainen.

– Kaunis näytelmä. Siitä tulee hyvä mieli, myös esteetikolle. Siltalan pehtoori on kaunis myös puvustukseltaan, sanoo teatteriohjaaja Jarmo Skön. Hän viimeistelee joukkoineen komediaklassikkoa ensi-iltavalmiuteen Rönnin huvikeskuksessa.

Taas kerran on saatu hämmästellä, millainen aarreaitta Eräjärven Työväen Näyttämön pukuvarasto on. Suurin osa viime vuosisadan alkuun natsaavista vaatteista löytyi Eräjärven seuratalon vintiltä.

Romanttinen komedia perustuu Harald Selmer-Geethin kirjaan (1903), ja käsikirjoitus on Arto Seppälän. Siltalan pehtoori tunnetaan myös Risto Orkon (1934) ja Valentin Vaalan (1953) ohjaamina elokuvina. Siinä eletään 1900-luvun alun kansallisen muutoksen vuosia.

– Yritämme tavoittaa aikakauden henkeä niillä resursseilla, mitä meillä on. Näytelmä avaa mielenkiintoisen maailman, ja itse en olekaan tätä ennen päässyt tekemään näin tarkkaa epookkia.

Ensimmäistä kertaa Skön on saanut näyttelijäkaartiinsa myös eläimiä. Hevosen ja koiran.
– En olekaan koskaan ohjannut hevosta näyttämöllä, ohjaaja nauraa.

Ajurin roolissa esiintyvän hevosen omistajan, Aulikki Laineen kanssa on mietitty suomenpienhevosen paikat ja liikkeet näyttämöllä. Iida-koirasta on tullut koko porukan lemmikki, joka viihtyy sylissä kuin sylissä.

Pikku-Paavon kanssa on harjoiteltu myös loppukumarrusta. Nähtäväksi jää, kuinka se tositilanteessa onnistuu.

Siltalan pehtoori Rönnin kesäteatterissa, ensi-ilta 18.6. Esityksiä 4.8. asti.

Tunnelmia Siltalan pehtoorin harjoituksista 15.6. lehdessä.