Ravustuskausi alkoi – saaliit ovat jääneet vielä pienenpuoleisiksi

Juha Jäntti 31.07.2019 14:57 | Lähetä palautetta artikkelista
Sirpa Vuohelainen ravustaa kesämökkinsä rantamilla Eräpyhän tuntumassa.

Loppukesän ja syksyn ravustuskausi alkoi reilu viikko sitten. Ensimmäisten päivien saaliit ovat olleet Oriveden seudulla melko vaatimattomia. Syynä saattaa olla laajasti meneillään oleva kuorenvaihtoaika.

Sirpa Vuohelainen pyytää rapuja mökkivesillään Längelmävedellä, Eräpyhän tuntumassa, Haukansaaren lähistöllä. Käytössä on parikymmentä mertaa, joiden tuoma saalismäärä oli viime viikolla vielä köykäinen.

– Tahti on ollut keskimäärin yksi rapu mertaa kohden, välillä vähemmänkin. Kovin on vielä ollut hiljaisen puoleista.

Vuohelainen siirtää päivittäin osan pyydyksistään uusiin paikkoihin. Viime perjantain pikainen kierros antoi noin tusinasta mertoja yhteensä kuusi rapua. Puolenkymmentä Haukansaaren takana ollutta mertaa lähti veneen kyytiin ja kohti mahdollisesti suotuisampia sopukoita rantavesien kivikoissa.

Odotus on, että ravut alkavat vähitellen liikkua vilkkaammin pyydyksiin. Toiveet ovat korkealla joka aamu, kun mertojen tarkistuskierros alkaa.

Orivesiläinen Ruokosen Rapu myy sekä kalastajilta ostamiaan että itse tuottamiaan rapuja. Yrittäjä Ilkka Raukola vahvistaa näkymän siitä, että ravustajien saaliit ovat olleet kauden alkajaisiksi niukanpuoleisia.

– Rapuja ei ole ainakaan vielä tullut niin paljoa, kuin olemme odottaneet. Järvien väliset erot ovat suuria. Viime viikolla maanantai lupaili hyvääkin saantia, mutta vauhti hiipui viikon mittaan.

Raukola arvelee, että isompikin joukko rapuja on juuri nyt kuorenvaihtovaiheessa. Tällöin ne liikkuvat tavallista vähemmän eivätkä päädy mertoihin.

– Sekin vaikuttaa, että isot järvet olivat alkukesän ajan melko kylmiä. Pienemmät ja matalammat järvet ovat antaneet parempia saaliita.

Lue lisää ravustuskuulumisia 31.7. ilmestyneestä numerostamme.