Ravustuskausi alkaa huomenna, saaliista odotetaan hyvää

Esa Keskinen 20.07.2016 12:55 | Lähetä palautetta artikkelista
Ravustus alkaa huomenna torstaina. Kuvassa längelmävesiläinen täplärapu. Kuva Aleksi Malinen.

Ravustuskausi alkaa huomenna torstaina. Rapusaaliista odotetaan hyvää. Uudet määräykset rajoittavat ei-kaupallisten ravustajien rapumyyntiä ja täpläravun istutuksia.

 

Ravustuskausi alkaa torstaina 21. heinäkuuta ja jatkuu lokakuun loppuun asti. Rapuja saadaan yleensä saaliiksi noin 3–4 miljoonaa kappaletta. Suurin osa saaliiksi saatavista ravuista on täplärapuja, loput ovat jokirapuja.

Kuluvan kesän rapusaaliista odotetaan hyvää aikaisen kevään takaaman pitkän kasvukauden ansiosta. Varhainen kevät antoi ravuille runsaasti aikaa alkukesän kuorenvaihtoon. Naaraat ovat jo saaneet mädin haudottua poikasiksi. Viime rapukaudelta jäi myös isokokoista rapua siemeneksi tälle kaudelle. Niinpä voi hyvällä syyllä odottaa kohtuullista rapusaaliista.

Ravustamiseen tarvitaan alueelle soveltuva lupa osakaskunnalta tai muulta vastaavalta toimijalta. Parhaita pyyntipaikkoja ovat matalahkot, kivikkoiset rannat. Rapuja voi pyytää keskeltä selkääkin, jos siellä on karikoita tai muita ravuille sopivia piilopaikkoja.

 

Uuden kalastuslain mukaan ainoastaan ELY-keskukseen rekisteröityneet kaupalliset kalastajat saavat myydä rapusaaliitaan. Rekisteröitymistä ei vaadita, jos ravustaja myy yhden ravustuskauden aikana korkeintaan 300 rapua suoraan kuluttajille.

Uudet kotimaiset ja eurooppalaiset vieraslajisäädökset lopettavat täpläravun istutukset Suomessa, kuten myös muualla Euroopassa. Kielto koskee kaikkia istutuksia: myös sellaisia, jotka tehdään vesistöihin, joissa jo on täplärapuja. Kielto liittyy vieraslajien haittojen ehkäisyyn ja suomalaisen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Samalla rajoitetaan rapuruton leviämistä täpläravun mukana. Täplärapu on luonteeltaan agressiivinen ja nopea levittäytymään. Usein jokirapu jää alakynteen täpläravun vallatessa alaa.

Tänä kesänä on jo tavattu yksi rapurutoksi epäilty raputuho Vesannolta. Vesistöstä toiseen liikkuvan ravustajan on huolehdittava kalastus- ja ravustusvälineiden huolellisesta desinfioinnista. Lisäksi on muistettava, että rapuja saa säilyttää sumpuissa tai muissa vastaavissa laitteissa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty.

Pyydettyjä, eläviä rapuja on suojattava valolta ja liialta lämpenemiseltä, joten rapusumpun on oltava riittävän syvällä vedessä ja varjoisassa paikassa. Vedenvaihdon on oltava vilkasta sumpussa ja sumpun ympärillä.

Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi rapuja ei saa tilapäisestikään sumputtaa muissa luonnonvesistöissä kuin pyyntivesistössä. Eläviä rapuja ei saa päästää luonnonvesistöstä toiseen.

 

Luonnonvarakeskus kerää rapuhavaintoja osoitteessa www.kalahavainnot.fi. Tietoja kerätään jokiravun uhanalaisuuden arviointia ja raputalouden suunnittelua varten. Tiedot jokirapuesiintymistä jäävät tutkijoiden, kalatalousviranomaisten ja -neuvonnan käyttöön. Täplärapuesiintymät ovat nähtävissä sivuston esiintymäkartoilla.