Pohjoismainen kesäyliopisto kokoontuu Opistolla

Esa Keskinen 28.07.2016 15:48 | Lähetä palautetta artikkelista
Elizabeth Povinelli luennoi keskiviikkona geopolitiikasta ja Australian aboriginaalien rakenteellisesta syrjinnästä.

Pohjoismainen kesäyliopisto on rantautunut tänä vuonna Orivedelle. Kesäyliopisto tuo Opistolle tähtivieraita jenkkiyliopistojen huippututkijoista valokuvaaja Meeri Koutaniemeen.

 

Oriveden Opistolla on kokoontunut tämän viikon ajan Nordic Summer University. Vuosittainen kesätapahtuma kokoaa pohjoismaisten yliopistojen toimijoita yhteen verkostoitumaan ja jakamaan osaamistaan.

Osallistujia on yhteensä 143 ja he tulevat 19 maasta. Kesätapahtuma kestää lauantaihin asti. Yleisölle avointa ohjelmaa on loppuviikolla keynote-luentojen ja kulttuuri-iltojen muodossa.

 

Tänä vuonna 66 vuotta täyttävä organisaatio on tuonut Suomeen kaksi korkean profiilin luennoitsijaa, itävaltalaisen intersubjektiivisuuden ajatusmallin kehittäneen Robert Pfallerin ja liberalismia tutkivan New Yorkin Columbian yliopiston antropologian professorin Elizabeth Povinellin.

Tänään torstaina on tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa, kun palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi saapuu esittelemään töitään Opistolle kello 20 alkaen.

Huomenna perjantaina ehtii kuulemaan vielä yhden avoimen keynote-luennon. Robert Pfaller luennoi Klemetti-salissa kello 15 otsikolla Illusions Without Owners.

– Kesäyliopisto ei ole mikään suljettu tieteellinen kokoontuminen, vaan kutsumme kaikki kiinnostuneet kuuntelemaan luentoja sekä osallistumaan keskusteluun, kulttuuri-iltoista ja vapaa-ajan aktiviteetteihin, norjalaista tutkijakuntaa edustava Per Roar Pohjoismaisen kesäyliopiston hallituksesta kuvailee.

 

Pohjoismaisen kesäyliopiston toiminta pohjaa kahdeksaan opintopiiriin. Ne keräävät opiskelijoita, tutkijoita, taiteilijoita ja kolmannen sektorin toimijoita kahdesti vuodessa keskustelemaan jostakin uudesta teemasta. Opintopiirit ovat toiminnassa aina kolme vuotta.

Nykyisissä opintopiireissä käsitellään poikkitieteellisesti merkittäviä aikaamme määrittäviä aihekokonaisuuksia. Niissä tutkitaan muun muassa ihmisoikeuksia, futurologiaa ja taiteellista tutkimusta.

Tänään torstaina osallistujilla on ollut mahdollisuus tutustua  Oriveden keskustan seutuun, Mänttään ja sen taidemuseoihin sekä Pitkäjärven Purnuun.