Pakohuonepeli rikkoo rutiinit

Juha Jäntti 12.07.2019 10:51 | Lähetä palautetta artikkelista
Sähköverkostoasentaja Juha Viitanen ja sähköverkkosuunnittelija Sami Tuomisto kävivät Orivedellä pakohuonehaasteen kimppuun kahden hengen tiiminä. Projektipäällikkö Mikko Kapanen (vas.) kyseli ensi tunnelmia pelin jälkeen. Kesäharjoittelija Ilona Mattila antoi ohjeita pelin aikana.

Sähköverkkoyhtiö Elenian pakohuonepeli saapui kymmenen paikkakunnan kierroksellaan myös Orivedelle. Tavoitteena on kehittää uudella tavalla alan ammattilaisten työturvallisuustaitoja ja -asenteita.

Elenian pakohuonepeli on suunnattu erityisesti sähköverkkojen rakentamisen ammattilaisille. Kohderyhmään kuuluvat monipuolisesti verkon suunnittelijat ja asentajat sekä maansiirtoalan toimijat. Mukana on ollut myös viestinnän asiantuntijoita ja kaukolämpöverkkojen rakentajia.

Pelin tavoitteena ei ole opettaa pelaajille uusia ammatillisia tietoja ja taitoja. Tärkeää on vaikuttaa työturvallisuuteen liittyviin asenteisiin ja käytäntöihin. Pelaajat kohtaavat pelissä tuttuja ongelmia, mutta niiden ratkaiseminen vie pohtimaan tilanteita uudella tavalla.

– Kun pelaajat miettivät ratkaisuja ja he keskustelevat niistä keskenään, homma vaikuttaa aivoissa ihan eri tavalla kuin pelkkä luennoilla istuminen, projektipäällikkö Mikko Kapanen arvioi.

Työtapaturma sattuu usein tutussa kohteessa, jossa tekijä käy usein. Vaaran paikat ovat periaatteessa tiedossa, mutta tarkkaavaisuus herpaantuu ja varovaisuus unohtuu.

– Käymme täällä läpi asioita, jotka ovat pelaajille usein liiankin tuttuja. Haluamme murtaa totutut rutiinit ja saada kävijät katsomaan tuttuja asioita uusin silmin.

Pakohuonekontti on Orivedellä tämän ja ensi viikon ajan.

Lue lisää pelikokemuksista 17.7. ilmestyvästä numerostamme.