Paikallisuudesta pidetään kiinni

Anne Kotipuro 13.01.2020 17:24 | Lähetä palautetta artikkelista
Jaana Ala-Lahti löysi itselleen asunnon Oriveden keskustasta, joten keskustan patsaatkin tulivat pian tutuiksi. Kuva Juha Jäntti.

– Digitekemiseen olen toki tottunut jo Jurvan Sanomissa, ja pikku hiljaa lähdetään täälläkin tekemään uudistuksia, jotka vähitellen näkyvät lukijoille. Tarkoitus ei ole kerralla laittaa linjauksia tai toimitusta uusiksi, vaan tarpeen mukaan katsotaan, mitä kannattaa tehdä toisin.
– Paikallisuudesta pidetään silti kiinni ja pyritään liikkumaan koko levikkialueella. Päätoimittajakin tästä lähtee jossakin vaiheessa keikoille, Oriveden Sanomien tuore päätoimittaja Jaana Ala-Lahti lupaa oltuaan viikon lehden peräsimessä.

Toimittajan työ alkoi Jaana Ala-Lahdella nousta uravaihtoehdoksi vasta lukiossa.
Pikkutyttönä Saarijärvellä pienen maatilan tytär haaveili ryhtyvänsä opettajaksi tai eläinlääkäriksi, yläasteella taas kiinnosti poliisin työ. Onneksi lukio antoi miettimisaikaa.
– Lukiossa oli mukava luovan kirjoittamisen opettaja, ja kirjoittaminen on tuntunut aina mieluisalta. Se sai miettimään, voisiko sitä kirjoittaa ihan ammatikseen.

Kesti silti aika kauan, ennen kuin Vaasassa viestintätieteitä opiskellut Jaana keksi hakea kesätoimittajaksi. Ensimmäinen kesätyö avautui kotipitäjän Sampo-lehdessä.
– Oli helppo toimia kotiseudulla, missä tunsi ihmiset ja paikat. Perheomisteisessa lehdessä oli myös mukava tekemisen meininki, se oli hyvä koulu näihin hommiin.
Jurvaan, aivan vieraalle paikkakunnalle, Jaana asettui vuonna 2008. Siellä vierähti toistakymmentä vuotta Jurvan Sanomien kesätoimittajana, toimittajana ja viimeiset 11 vuotta lehden päätoimittajana.

Millaiseksi hän kuvailee itseään pomona?
– Jos ihmisillä on hyvä fiilis tehdä töitä, se näkyy lopputuloksissa. Siksi hyvän ilmapiirin luominen ja ylläpitäminen on tärkeää. Monet asiat tulevat pitkään töitä tehneiltä ihan automaattisesti, ei niihin tarvitse puuttua.
– Ihmiset voivat tehdä virheitä, ja niistä voi oppia. Myös töissä on muistettava olla armollinen niin itselle kuin muillekin.

Lue lisää Jaanasta keskiviikon lehdessä!