Pääministeri Sanna Marin yllätti Niemen Linnan asukkaat – ”Tästä puhumme vielä monta kertaa”

Jaana Ala-Lahti 16.02.2020 10:28 | Lähetä palautetta artikkelista
Niemen Linnassa asuva Tanja Hakkio sai esitellä asuntonsa pääministeri Sanna Marinille.

Hymy oli herkässä Niemen Linnan asukkailla perjantai-iltana. Yllätysvieras, pääministeri Sanna Marin oli vain hetkeä aiemmin hyvästellyt yksikön asukkaat ja työntekijät sekä kiittänyt heitä vieraanvaraisuudestaan.

– Tunnistin hänet heti, mutta tämä oli yllätys. En minä tiennyt, että hän tulee meille tänne kylään, yksikössä asuva Ville Fredriksson intoili.

Iloisen äimistynyt oli myös Niina Lampinen. Hän paljasti jo yhteiskuvaa otettaessa, kuinka isosta asiasta pääministerin vierailussa oli kyse.

– Tämä oli meille ihan ensimmäinen kerta, kun tapasimme pääministerin. Vähän meille oli vieraasta vihjattu. Hyvä yllätys tämä oli, Lampinen iloitsi.

Palvelupäällikkö Marjaana Räsänen kertoi Niemen Linnan arjesta pääministeri Sanna Marinille ja kaupunginjohtaja Juha Kuusistolle.

Tutustumiskäynti Niemen Linnan yksikköön liittyi Marinin Oriveden kuntavierailuun. Se oli aloitettu kaupungintalolta, jossa kaupungin päättäjät ja viranhaltijat kertoivat ministerille alueelle tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Mainituksi tuli muun muassa valtatien 9 Tampere-Orivesi-välin kehittäminen.

Kuntavierailun ainoaksi tutustumiskohteeksi oli valittu Niemen Linna.  Ei kulunut kuin hetki, kun talon asukkaat ottivat sinne saapuneen vieraan ja tilanteen haltuunsa.

– Me voidaan mielellään esitellä meidän huoneita teille, Niina Lampinen ilmoitti Marinille ja hänen seurueelleen jo eteistilassa.

– Näin on sovittu, että tiloja pääsee katsomaan, johtava ohjaaja Jaana Laurikka vakuutti.

Asukkaista Tanja Hakkio oli yksi malttamattomimmista. Hän halusi esitellä ensimmäisenä huoneensa vieraaksi saapuneelle pääministerille.

– Pitäisikö meidän sitten käydä ensin siellä? Me tullaan hetken päästä tähän takaisin, Marin totesi muille yksikön asukkaille, jotka olivat kokoontuneet talon yhteiseen olohuonetilaan.

Hakkio johdatti vieraat perille huoneeseensa ja istahti sänkynsä reunalle.

– Onpas sinulla tilava huone. Ja iso terassi, Marin ilahtui.

– Oletko viihtynyt täällä, hän jatkoi

Hakkio kertoi viihtyvänsä, vaikka ihan kaikkia toivelistalla olevia asioita kodista ja sen ympäristöstä ei löydykään.

– Uima-allas tuohon pihaan olisi kiva, kesäisin terassillaan aurinkoa ottava Hakkio mainitsi.

Niemen Linna on toukokuussa 2018 valmistunut tehostetun palveluasumisen koti aikuisille kehitysvammaisille. Yksikön toteutuminen oli Orivedellä todella odotettu asia, sillä sitä oli paikkakunnalle ennätetty toivoa jo lähes parinkymmenen vuoden ajan.

– Usea henkilö ehti eläköityä ennen kuin saimme tämän maaliin. Neljännellä ARA-hakemuksella taisimme saada rahoituksen onnistumaan, Oriveden hyvinvointijohtaja Tuija Peurala muisteli.

Varsinainen toiminta rakennuksessa alkoi valmistumisvuoden kesäkuussa. Kodin sieltä sai 12 henkilöä ja jokainen heistä on saanut vaikuttaa oman asuntonsa sisustukseen jo rakennusvaiheessa. Siksi muun muassa yksi Hakkion huoneen seinistä on maalattu vaalean oranssiksi.

– Täällä on siis hyvä asua. Mikä täällä on kivointa? Marin kysyi

– Saa valvoa. Kahteentoista, Hakkio vastasi.

– Miten sä jaksat herätä aamulla, Marin yritti udella.

Siihen oranssin väristä seinää vasten asetetun sänkynsä reunalla istuva Hakkio ei ennättänyt vastaamaan, sillä puheenaihe huoneessa vaihtui jääkiekkoon. Muun muassa sängyllä oleva viltti antoi vahvan vihjeen, että Hakkio on jääkiekkojoukkue Tapparan fani.

– Minä seuraan jääkiekkoa. Ilves hävisi, hän huomautti.

Marin joutuikin toteamaan, että hänelle, Ilveksen kannattajalle, se oli tuloksen vuoksi surun päivä.

Hakkio jatkoi jutustelua ja muistutti, kuinka Ilves ja Tappara ovat saamassa uuden kotihallin, kunhan Tampereen Kansi -areena valmistuu. Sinne hän toivoi pääsevänsä katsomaan Tapparan peliä ja mielellään vielä mahdollisimman ylös.

Sanna Marin kertoi Tanja Hakkiolle olleensa myös Spice Girls -fani. Kaksikon tapaaminen päättyi halaukseen.

Jokaisessa Niemen Linnan asunnossa on asukkaalla tilavan huoneen ja terassin lisäksi oma wc- ja suihkutila. Vessan oven vieressä olevalle seinälle Hakkio oli kiinnittänyt julisteita, joissa poseerasi brittibändi Spice Girls. Suureen suosioon 1990-luvulla noussut bändi on ollut myös Marinin suosikki.

– Kun olin nuorempi, kuuntelin paljon Spice Girlsiä. Minulla on ollut nämä molemmat levyt, Marin kertoi ja viittasi seinällä oleviin kuviin.

Oman asuntonsa pääministerille sai esitellä myös Ville Fredriksson. Hän oli huoneestaan täysin samaa mieltä kuin paikalle saapuneet vieraat: se on kaunis.

– Tämä on todella kaunis. Kaverit täällä on kivoja. Muutenkin olen tykännyt hirveesti asua täällä. Mä en muuttaisi täältä kyllä enää pois. Meillä on täällä kaikenlaista yhteistä touhua, Fredriksson kertoi.

Ville Fredriksson sai myös esitellä asuntonsa Sanna Marinille.

Arkea Niemen Linnassa rytmittävät tietyt rutiinit, mutta muutoin päivät muotoutuvat sen mukaan, mitä kukin asukkaista haluaa tehdä. Tavoitteena on tarjota jokaiselle mahdollisimman oman näköinen elämä, vaikka saman katon alla asutaankin. Siinä auttavat yksikön 11 työntekijää. He ovat lähihoitajia ja ohjaajia, lisäksi tiimissä on yksi sairaanhoitaja.

– Meillä on äärettömän upea henkilökunta. Itse asiassa meillä on ihan samat työntekijät kuin silloin kun toiminta täällä alkoi, palvelupäällikkö Marjaana Räsänen totesi.

Niemen Linnassa asukkaiden yhteisiä tiloja ovat keittiö, olohuone, saunatilat ja kodinhoitohuone. Takapihalta löytyy vielä myös iso yhteinen terassi.

– Ruoka meille tulee osin terveyskeskuksesta ja osittain teemme sitä myös itse, etenkin viikonloppuisin. Asiakkaat osallistuvat ruoanlaittoon omien taitojensa mukaan, ja ovat joka tapauksessa siinä hetkessä mukana, johtava ohjaaja Jaana Laurikka kertoi.

Ruoanlaiton lisäksi asukkaat viettävät muutoinkin aikaa yhdessä. He vierailevat toistensa kodeissa ja kerääntyvät yhteen muun muassa karaokelaitteiden äärelle. Laurikan mukaan tanssit ja juhlat Niemen Linnassa saadaankin nopeasti aikaan, vaikka ne eivät olisi päivän suunnitelmaan alustavasti kuuluneetkaan.

Tosin perjantaina tanssit eivät olleet käyneet yhdenkään asukkaan mielessä, vaikka kyseessä oli ystävänpäivä

– Tämä päivä taisi kaikilta mennä siihen, että odotimme vieraiden saapumista. Uskon, että puhumme tästä pääministerin vierailusta täällä meillä vielä monta kertaa, Laurikka naurahti.