Osallisuutta Orivedellä

Oriveden Sanomat 13.02.2018 15:20 | Lähetä palautetta artikkelista

Katselen ikkunasta ulos ja ihailen lumista maisemaa: kuuraisia puita, hämärää taivasta, jäniksen jälkiä lumihangessa… Pieni pysähdys arjen touhujen keskellä on välillä tarpeen, ja luonto on siihen mitä parhain keino.
Mieleeni kohoaa tunne, että Orivedellä on hyvä asua ja elää. Muutimme perheeni kanssa tänne yhdeksän vuotta sitten ja olemme kotiutuneet hyvin. Muuton aikoihin olin äitiyslomalla puolivuotiaan ja kolmevuotiaan lapsen kanssa, emmekä tunteneet perheeni kanssa Orivedeltä juuri ketään.
Tärkeä väylä paikallisiin tutustumisessa oli MLL Oriveden yhdistyksen perhekahvilan ja pomppukerhon toimintaan osallistuminen. Pian huomasin olevani mukana myös yhdistyksen hallituksessa. Yhdistystoiminta oli todella suurena apuna siinä, että löysin itselleni ja lapsilleni uusia ystäviä ja samalla sain myös paljon tietoa Oriveden palveluista ja toiminnasta.
Vuosien myötä olen yhdistystoiminnan lisäksi osallistunut Oriveden seudun kansalaisopiston kursseille, käynyt perheeni kanssa useissa paikallisissa tapahtumissa ja ollut niistä joitakin myös järjestämässä.
Olen käyttänyt ahkerasti kaupungin tarjoamia elämänlaatupalveluita kirjastosta uima- ja liikuntahalliin sekä esiintynyt tanssiryhmän kanssa erilaisissa tilaisuuksissa.
Viime syksynä hyppäsin uuden taiteenlajin pariin ja aloitin tyttäreni kanssa yhteisen harrastuksen TeeTeatteri-ryhmässä. Innokkaiden nuorten kanssa on ollut hauskaa heittäytyä teatterin tekemiseen.

Yhdessä tekeminen ja aikaan saaminen ovat jotakin sellaista, mitä ei rahalla saa. Ne luovat yhteisöllisyyttä ja mielekkyyttä elämään. Mielestäni onkin tärkeää tarjota jokaiselle orivesiläiselle mahdollisuus osallistua itseä kiinnostavaan toimintaan, tapahtuu se sitten omissa oloissa tai yhdessä muiden kanssa.
Lisäksi on tärkeää saada lisättyä osallisuuden tunnetta eli tunnetta siitä, että meidän ihan jokaisen ajatuksilla on merkitystä ja omia toiveita on aidosti mahdollista saada kuuluville.
Monenlaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia on jo olemassa. Tästä esimerkkeinä voivat toimia muun muassa yhdistysten toimintaan osallistuminen, erilaisiin kyselyihin vastaaminen, mielipidepalstoille kirjoittaminen, some-keskusteluihin osallistuminen, kuntalaisaloitteiden tekeminen, nuortenideat.fi -palvelun käyttäminen sekä kuntalaisfoorumeihin ja teemoitettuihin asukasiltoihin osallistuminen.
Vaikuttamisväyliä tulee myös jatkuvasti kehittää. Uusimpana avauksena Osallistuva Orivesi -hanke järjestää tulevana lauantaina kaikille kuntalaisille avoimen Kumppanuuspöytä tutuksi -päivän yhteistyössä Oriveden kaupungin kanssa.

Kumppanuuspöytä on malli, joka tuo tekemisen meininkiä asioiden ideointiin ja toteutukseen, kokoamalla eri toimijat yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan ja kehittämään uusia ratkaisuja.
Kumppanuuspöytä syventää eri toimijoiden yhteistyötä kohti todellista kumppanuutta. Tätä kumppanuuspöytätyöskentelyä on tarkoitus lähteä Orivedellä kokeilemaan kulttuurihyvinvoinnin, kylien ja kaupungin yhteistyön sekä lähiruokatoiminnan alueilla.
Monenlaista muutakin mielenkiintoista on Orivedellä käynnissä. Tästä esimerkkinä vaikkapa Rahoitusvoimalan huomenna torstaina järjestämä Oriveden Oma Opiston kampus -tulevaisuustyöpaja, jossa työstetään ratkaisuja Oriveden Opiston kampusalueen tyhjilleen jääville tiloille. Vain taivas on rajana, kun yhdessä ideoidaan ja toteutetaan!
Tekemisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia tästä kaupungista löytyy ja näyttää siltä, että tahtotilaa myös niiden lisäämiseksi on nähtävissä usealta suunnalta. Hyvä niin.
Minusta tuntuu, että tulen viihtymään perheeni kanssa Orivedellä erittäin hyvin tulevinakin vuosina.

 

Piia Hannila