OrPolle koitti kotimatka, Pölkky Kuusamo finaaliin

Anne Kotipuro 06.01.2018 00:17 | Lähetä palautetta artikkelista
OrPon kuusikko marssi päät pystyssä viidenteen erään, mutta siitä tulikin lähtö kotimatkalle.

Eihän tässä näin pitänyt käydä! OrPo kohtasi Suomen cupin välierässä Turun Kupittaalla kauden aikana jo kahdesti voittamansa Pölkky Kuusamon – ja mainion ensimmäisen erän jälkeen pehmeni niin, että joutui lähtemään kotimatkalle Pölkyn voitettua numeroin 3–2 (14–25, 25–23, 25–21, 19–25, 15–12). Erityisesti ex-orpolaisen Malina Terrellin moukaroimat hyökkäykset tuottivat OrPolle vaikeuksia.

OrPon tuore valmentaja Apostolos Oikonomou joutui heti viikon pestin jälkeen viemään joukkueen cupin välierään. Hän johtaa joukkuettaan aivan toisella tavoin kuin edeltäjänsä: ohjaten, neuvoen ja vahvasti mukana eläen.

– Tiesimme kyllä, että Kuusamo on tosi vahva verkolla, sekä hyökkäyksessä että torjunnassa, Oikonomou selvitti.
Hän analysoi tarkkaan viisieräiseksi venynyttä peliä numeroiden valossa ja totesi, että periaatteessa näillä numeroilla olisi OrPon pitänyt voittaa, mutta erityisesti 2. ja 5. erässä kuusamolaiset keskittyivät paremmin erien loppuihin, ja siksi voittivat.

Lentopallo on laji, jossa ennakkoasetelmat saattavat heittäää kuperkeikkaa. Sen havaitsi myös LP Viesti, joka oli tullut hakemaan jo 14:ttä cup-finaalipaikkaansa, mutta joutuikin toteamaan HPK:n marssivan finaaliin erin 3–1 (20–25, 25–22, 25–22, 25–20).

Kupittaan hallissa
katto tosi korkealla

Vastavalmistunut Kupittaan uusi palloiluhalli sai kaikilta joukkueilta silkkaa kehua. Täällä ei tarvitse pelätä pallon osuvan kattoon, niin korkealla se on. Perjantai-illan peleissä ei tainnut tulla yhtään kattokosketusta!
Mutta musiikissa volyymia riitti turhankin paljon, ja otteluiden jälkeisissä pressihaastatteluissa musiikki raikasi seinänkin läpi niin, että takimmaisten oli vaikea kuulla kommentteja.
Myös katsomoiden sijainti kohtuullisen lähellä sisäänkäyntiä alkemmalla tasolle upotettua pelikenttä toi kiitoksia: Kun yleisö on lähellä, se nostaa tunnelmaa.

Palataanpa takaisin OrPon ja Pölkyn peliin. Ensimmäisen erän OrPo voitti huolellisella pelillä helpon näköisesti, ja ehkä pieni hyvänolontunne pääsi hiipimään puseroon, sillä toista vei Pölkky alkuvaiheista lähtien.
OrPo joutui ottamaan ensmmäisen aikalisänsä jo tilanteessa 4–7, mutta jatkossa tilanne hiukan tasoittui. OrPo johtikin jo 20–18, mutta sen jälkeen omat virheet ja vastustajan onnistumiset veivät Pölkyn niukkaan, mutta ansaittuun erävoittoon.

Malina Terrell
lähes pitelemätön

Kolmas erä oli vielä selvemmin Pölkyn otteessa, ja OrPolla löytyi kentästä paljon tyhjää. Pelein edetessä näytti siltä, että OrPossakin aikanaan pelannut Malina Terrell on aivan pitelemätön,
Hän iski korkealta ja etenkin kovaa, eikä OrPon puolustus silloin saanut käsiään väliin – tuskin ehti kissaa sanoa.

Sen sijaan OrPon hyökkäys oli aivan turhan pehmeää. Jujuilla ja kevyellä pallottelulla heitettiin palloa yli verkon, mistä se tuli takaisin paljon, paljon lujempaa. Siitä pitivät huolen Terrellin ohella myös Olena Prokopenko ja Essi Helminen.

Vastaanottoa ei OrPon tarvinnut varsinkaan pelin alussa hävetä, mutta jatkossa pallot nousivat epätasaisemmin, mikä teetti kovasti töitä passari Vergidoulle. Syykin selviää Tuomas Alatalon kommentista. Vergidou myös kuormitti passeilla lähinnä vain Franciele Stedileä, joka ahkeroikin pisteitä vahvalla vasurillaan.

Jälkikäteen OrPon leiristä tunnustettiin, että Francyele Lemosin nilkkavamma oli haitannut pelaamista vielä tälläkin viikolla, ja siksi häntä ehkä säästeltiin. Sen kerran kun häntä passilla ruokittiin, jälki oli kuitenkin kohtuullisen vahvaa.
Toivottavasti ensi viikon eurocupissa ei jalka enää vaivaa, ja hyökkäysvastuuta voidaan jakaa tasaisemmin.

Venla Huurne
syötti ottelupallon

Neloserässä Pölkky dominoi jo niin, että alkoi tulla tunne: tässäkö tämä olikin? Onneksi OrPo sentään hiukan terhakoitui ja vei pelin viidenteen erään. Aluksi pisteitä kertyi yksitellen ja vuoron perään, mutta Malina Terrellin pelatessa etukentällä Pölkky alkoi päästä niskan päälle, ja tilanteeseen 2–5 saatiin nostettua Terrellin ensimmäinen hyökkäys, vaan ei seuraavaa.

Siinä OrPo ottikin erän ensimmäisen aikalisänsä, ja sen jälkeen nousi tasoihin, jopa pisteellä ohi 7–6:een. Alatalo otti tällöin joukkueelleen aikalisän, ja hetki mentiin taas tasatahdissa.
Passari Iida Paanasen röyhkeällä toisen kosketuksenm jujulla kuusamolaiset lätivät ratkaisevalle karkumatkalle, johon OrPo ei aikalisästä huolimatta kyennyt enää vastaamaan.

Pientä lohtua saatiin, kun Terrellkin torjuttiin ja tilanne oli kutkuttavasti 11–12, mutta se oli jo lopun alkua. Oikonomou yritti vielä vaihtamalla Emilia Putkisaaren syöttöruutuun, mutta syöttö mnei pitkäksi. Ratkaisevan ottelupallon pisti takakenttään Kuusamon syöttäjäksi useampaan kertaan vaihdettu Venla Huurne.

Harmistusta ja
herkistymistäkin

Hyvin nostanut libero Sanna Häkkinen myösni reilusti harmiituksensa häviöstä ja sen, että Pölkky oli piirun verran parempi ja OrPon hyökkäys suli. Malina Terrellin viistohyökkäyksiä ei vain saatu kiinni.
Iida Paananen Kuusanon joukkueesta kuvaili, miten hineoa on ollut seurata Kuusamon kasvua viimeiset neljä vuotta, ja illan voitto maistui siinä kaaressa aivan parhaalta.
– Haastajina lähdettin, pallo ja peli kerrallaan. Alku ei näyttänyt hyvältä, mutta erien loput pää kesti, ja Malina pelasi huippupelin, Pölkyn kapteeni kuvaili.

Myös Pölkyn valmentajalla Tuomas Alatalolla oli omat syynsä herkistymiseen:
– Kun kotikaupungissa pelaa,olsi ollut hienoa, jos pari vuotta sitten menehtynyt äitini olisi ollut tämän näkemässä…

Alatalo kertoi, että Kusamo muutti pelin edetessä syöttötaktiikkaa, ja se toimi ihan kivasti. Hänen joukkueessan moni saa lauantaina finaalin jälkeen riupustaa ensimmäisen mitalin kaulaansa, ja se on seurallekin hieno saavutus.

OrPon otteissa
tiettyä vapautumista

HPK:n pelissä hän olik havainnut pieniä heikkoja hetkiä, ja niihin Kuusamo epäilemättä lauantain finaalissa iskee. Joukkue on voittanut HPK:n parikin kertaa tällä kaudella, joten finaalista voidaan varmasti odottaa jännittävää.

OrPon pelissa Alatalo oli aistinut uuden valmentajan myötä tietynlaista vapautumista, mutta hän muistutti, ettei viikossa kukaan valmentaja kykene tekemään ihmeitä.

Lauantaina nähdän Kupittaan hallissa ennen naisten finaalia miesten välierät. Kun ei päästä OrPoa kannsutamaan, otetaan ilo irti edes näistä peleistä! OrPon fanikatsomo perjantaina oli piskuinen ja kovin hiljainen, Kuusamosta faneja oli enempi lliikkeellä.

Cupin välieristä lisää keskiviikon lehdessä. Nyt vain toivotaan, että joukkue kokoaa itsensä häviöstä huolimatta keskiviikon europeliin ja näyttää kotihallissa kosovolaisille vieraille, mistä kana pissii.