OrPo vei kaksi erää – pitkä erätauko käänsi pelin

Anne Kotipuro 27.03.2019 22:56 | Lähetä palautetta artikkelista
Neljäs välieräkohtaaminen alkoi OrPolta mainiosti, mutta kolme viimeistä erää ja voiton vei LP Viesti. Tässä LP Viestin 198-senttinen keskipelaaja Jenna Rosenthal nuijii vastapallon OrPon puolelle. Shannon Dugan (1), Tiana Dockery (4) ja Netta Rekola (3) ovat hätää kärsimässä, eikä libero Sanna Häkkinenkään tähän palloon ehätä. Kuva Juha Jäntti.

OrPo johti kotisalissa keskiviikkona neljättä Mestaruusliigan välierää jo erin 2–0, ja kahvin ääressä kelpasi muikistella, miten hienosti peli kulkee. Mutta pitkä erätauko käänsi jälleen kerran pelin kulun totaalisesti. LP Viesti venytti ottelun viisieräiseksi ja vei kolme viimeistä erää vahvoilla hyökkäyksillään.

Otteluvoitto siis vieraille 2–3 (27–25, 25–14, 19–25, 10–15). Finaalipaikan LP Viesti hankki otteluvoitoin 3–1, ja OrPo pelaa ensi viikolla pronssista. Viestin hyökkäysvoima oli sitä luokkaa, että salolaisjoukkue oli enemmän kuin piirun edellä ja sikäli ansaitsi voittonsa. OrPo teki ottelusarjasta kuitenkin harvinaisen mielenkiintoisen ja haastoi moninkertaisen mestarin tiukasti.
Kuten LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen pelin jälkeen totesi: – Nyt ei päästy finaaliin vain tulemalla paikalle.

 

Ensimmäisen erän alkupuoli mennään suunnilleen tasatahtia, ja vierasjoukkue pyrkii karkumatkalle ottaen jo 3 pisteen kaulan, kunnes ollaan jälleen tasoissa 17–17. Aikalisän jälkeen OrPo kirii jälleen tasoihin 20–20:een.
Kun Erica Handleyn syöttövuorolla Lena Lymareva-Flink torjutaan ja OrPo nousee johtoon 22–21, LP Viesti ottaa vuorostaan aikalisän. Kertu Laak tuo vieraat taas tasoihin, OrPo taistelee seuraavassa pallossa johdon ja Laak tasoittaa uudestaan.
Kumpikin joukkue on vuorotellen eräpallossa, ja Tomi Lemminkäinen ottaa toisenkin aikalisän. Lymareva-Flink tasoittaa nelospaikalta tianteeksi 25–25, ja seuraavan pisteen päättää OrPolle Shannon Dugan. Eräpallon OrPo ottaa torjumalla. Taistelu käy kiihkeänä.

 

Toisessa erässä OrPo on ajoittain lähellä samanlaista flow-tilaa kuin Salossa ensimmäisessä kohtaamisessa, vaikka erän alkua viekin vierasjoukkue.
Tasatilanteeseen 8–8 päästään Netta Rekolan ässällä, ja sitten OrPon peli lähtee kulkemaan. LP Viestin aikalisäkään ei menoa pysäytä, ja niin Shannon Dugan kuin Tiana Dockery lyövät palloa sydämensä kyllyydestä hyvistä passeista. Nelli Rantanenkin väläyttelee ajoittain, ja Erica Handley tarjoilee taitavasti passeja eri suuntiin.
Lemminkäinen vaihtaa tilanteessa 15–10 passariksi Krystsina Yagubovan ja turvautuu pian toiseen aikalisään, mutta kotijoukkue johtaa kohta jo 19–11.
Laak ja Lymareva-Flink takovat joukkueelleen vielä pari pistettä, mutta erä on pian taputeltu pistein 25–14, ja hyvänolontunne valtaa yleisön.
Vielä kolmas erä samaan mallin, ja siinä se on. Vaan eipä pidä nuolaista liian aikaisin, se nähdään taas kerran.

 

Pitkän erätauon jälkeen peliä leimaavat lukuisat syöttövirheet, joita tulee tosin molemmissa päissä kenttää, kun vaikeita yritetään. Mutta yhä useammin OrPon hyökkäykset pysähtyvät torjuntaan tai ovat aivan liian kesyjä jäädäkseen vastapuolelle.
LP Viestin tarkat viistolyönnit taas purevat entistä tehokkaammin, kun Lymareva-Flink, Laak ja toisinaan Prokopenkokin niitä lataavat kenttään. OrPon torjunta näyttää jääneen kahvitauolle…
OrPo pysyttelee silti pitkään 2–3 pisteen takamatkalla, kunnes ero repeää jo 5 pisteeseen. Tilanteessa 11–14 Apostolos Oikonomou ottaa ensimmäisen aikalisän ja tappioasemassa 13–18 toisen, mutta ne eivät tepsi. Emilia Putkisaari pistäytyy välillä takakentällä vastaanottotilanteissa, mutta ei pääse osoittamaan nostotaitojaan, kun pallot suunnataan muille.
Kolmas erä menee LP Viestille 19–25 Kertu Laakin laakilla.

 

Neloserän salama-alussa Anna Czakanin syöttövuorolla Viesti menee jo 0–4-johtoon, ja Oikonomou käyttää molemmat aikalisät jo erän alussa, mutta mikään ei auta, vaan kotiyleisö joutuu seuraamaan omien rämpimistä. LP Viesti pääsee hyökkäämään melko vapaasti, kun torjuntaan ei ehditä.
Nelli Rantanen vaihdetaan välillä Saara Holmiin, muuten kokoonpano pysyy ennallaan. Sakke syöttää ässän hyvään paikkaan, ja tilanne on 15–19.
– Jos tämä erä hävitään, koko ottelu on menetetty, kuuluu pahaenteinen ennustus jostakin selän takaa.
Ja just niinhän se menee. Viidennessäkään erässä ei OrPo saa otetta pelistä, vaan vieraiden etumatka kestää erän loppuun sakkaa, ja LP Viesti sinetöi pääsyn finaaleihin viidennen erän voitolla 9–15, kun Shannon Dugan torjutaan.
Eipäs! Kun peli jo näyttää loppuun pelatulta, pistetaululla numerot vilistävät taaksepäin, ja ollaankin tilanteessa 10–14.
Ottelupallo otetaan uusiksi, mutta ei asetelma siitä miksikään muutu. Lena Lymareva-Flink lyö torjunnan käsien kautta pallon pois pelistä, ja vieraiden voitontanssi alkaa.

 

Ottelun parhaina palkitaan painavia hyökkäyksiä takonut virolaisvahvistus Kertu Laak ja OrPosta pelin alussa vahvasti hyökännyt, mutta illan mittaan hiukan hiipunut Shannon Dugan.
Huomaamatta ei kannata jättää myöskään libero Sanna Häkkisen hienoja pelastuksia pitkin ottelua.
Yleisöä pelissä oli vajaat 500, ja siitä tuntui nyt lähtevän enemmän ääntä kuin lauantaina yli 600 katsojasta.
OrPon kausi jatkuu siis vielä pronssipeleissä, joiden vastustaja selviää vasta torstai-iltana Hämeenlinnassa. Onko se Hämeenlinnan Lentopallokerho vai Pölkky Kuusamo? Sen verran kuitenkin tiedetään, että pronssista pelataan ensimmäisen kerran ensi tiistaina. Seuraa uutisia verkkosivuillamme!