Orivesiläiset liikkeellä Opiston puolesta

Hannele Havas 12.10.2016 17:54 | Lähetä palautetta artikkelista
Oriveden Opisto on Orivedellä, Oriveden sydämessä, muistutettiin kylteissä. Mielenilmaus opiston siirtoaikeita vastaan kokosi väkeä Opiston päärakennuksen edustalle.

– Tuskin oltiin edellisestä toivuttu, kun tuli tämä järkytys. Jonkin aikaa olo ehti olla toiveikas, mutta nyt vedettiin maa jalkojen alta, totesi Helena Seppälä Oriveden Opiston edustalla tiistai-iltana. Nämä tuntemukset jakoi runsaan sadan ihmisen joukko, joka kokoontui osoittamaan mieltään Ahlmanin säätiölle Opiston toiminnan Orivedellä pysymisen puolesta.

– Ei kaikkea voi mitata taloudellisella mittarilla. Herää kysymys, onko kaikki mennyt oikein ja voiko näin tehdä, sanoo Seppälä, joka on itse opiskellut vuoden Opistossa, käynyt monta kurssia ja osallistunut tapahtumiin. Hän uskoo, että kansalaisaktiivisuutta tarvitaan, ja voi se joskus auttaakin, kuten junavuorojen kohdalla.

– Vuoropuhelua kaupungin ja eri yhteistyötahojen kanssa on jatkettava, sanoo Tom Linkopuu, yksi Oriveden Oma Opisto -kansalaisliikkeen jäsenistä. Samalla, kun taistellaan vapaan sivistystyön pysymiseksi Orivedellä, katseet käännetään uusille urille.
– Luodaan uusi oma Oriveden opisto uusilla vapaan sivistystyön ajatuksilla.

Simo Sinervo uskoo, että opistotoimintaan Orivedellä löytyy taloudellisesti kestävä malli. Yhteistyökuvioita hakemalla voitaisiin viedä kampuskuviota eteenpäin.
– Miljöö on hieno, mutta rakennukset eivät ole ykkösjuttu, vaan sisältö.

Mielenilmausväen porinaryhmissä ihmeteltiin muun muassa, miten eri valtionosuuslain piirissä olevat asiat voidaan niputtaa yhteen. Kysyttiin, onko ihan laillistakaan, jos ammatillisen koulutuksen valtionosuusleikkaukset katetaan vapaan sivistystyön valtionosuuksilla. Sitäkin arvuuteltiin, lieneekö koulutuksen ylläpitäjällä jo ostaja tiedossa Oriveden kiinteistöille, kun näin pian kaupan jälkeen tehtiin päätös siirtää toiminta Orivedeltä pois.

– Kannattaako yli satavuotista kulttuuriperintöä tuhota näin, ja vielä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kynnyksellä, ihmettelee kuvataiteen kurssilaisena Oriveden kaupungin ja Oriveden Opiston yhteistyöstä nauttiva Eeva Pekonen.

Ahlmanin säätiö järjesti samana iltana keskustelutilaisuuden Klemettisalissa. Sen annista kerrotaan 19.10. ilmestyvässä lehdessä.