Orivesi sai tunnustusta elinvoimakilpailussa – ”Kaupungissa elinvoimatekijöiden kehittämiseen on tartuttu tosissaan”

Jaana Ala-Lahti 13.02.2020 08:51 | Lähetä palautetta artikkelista
Orivesi palkittiin elinvoimaansa parhaiten parantaneena pirkanmaalaisena kuntana. Oriveden kaupungin ja yrittäjäyhdistyksen edustajat vastaanottivat palkinnon keskivikkona Pirkanmaan Elinvoima-seminaarissa Sastamalassa. Kuva Marianne Valta

Orivesi on palkittu parhaiten elinvoima-asemaansa parantaneena kuntana Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa.

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa arvioidaan kunnan yrittäjyysmyönteisyyttä sekä elinvoimatekijöitä. Kilpailuun osallistutaan itsearviointilomakkeella, joka täytetään kunnan viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja paikallisten yrittäjäyhdistysten yhteisessä arviointikeskustelussa. Keskustelu käydään kilpailulomakkeen teemoista ja vastaukset perustuvat itsearviointiin.

Viime vuoden aikana asemaansa oli parantunut eniten Orivesi.  Edelliseen arvioon verrattuna Orivedellä on viime vuonna satsattu erityisesti saavutettavuuden ja näkyvyyden, kaupungin ja yrittäjien yhteistyön sekä yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen.

– Orivesi on erinomainen esimerkki kaupungista, jossa elinvoimatekijöiden kehittämiseen on tartuttu tosissaan. Omalla aktiivisuudella ja paikallisten tahojen yhteistyöllä voidaan saada myönteistä kehitystä aikaan, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen sanoo.

Pirkanmaan elinvoimaykkönen oli Pirkkala. Toiseksi sijoittui Lempäälä ja kolmas oli Parkano. Tuomariston mukaan kärkikolmikko erottui selkeästi muista menestyen kilpailun jokaisella osa-alueella.

– Tänä vuonna kilpailussa painotettiin erityisesti kuntien ja yritysten välistä vuoropuhelua sekä yhteistyötä kunnan elinvoiman ja tunnettuuden edistämiseksi. Myös julkiset hankinnat ja palvelusetelien käyttö korostuivat arvioinnissa. Tasavahvassa kärkikolmikossa Pirkkala kiri edelle erityisesti yrittäjien osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen sekä paikallisen palvelutarjonnan kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä, Virtanen sanoo.

Kilpailu järjestettiin nyt neljättä kertaa. Kilpailun ovat aikaisemmin voittaneet Lempäälä (2017), Ylöjärvi (2018) ja Sastamala (2019).

Useimmat kunnat ovat nähneet kilpailun erinomaisena mahdollisuutena kehittää kunnan elinvoimatekijöitä kuten päätöksenteon yrittäjyysmyönteisyyttä ja muita yrittämisen edellytyksiä.

– Kilpailun tavoite on saada pirkanmaalaiset kunnat tarkastelemaan omaa toimintaansa nimenomaan yrittäjyysmyönteisyyden ja elinvoiman kautta. Viimeistään nyt voimme todeta, että kilpailun myönteiset vaikutukset alkavat näkyä konkreettisina toimenpiteinä kunnissa. Parhaimmillaan kilpailu saa aikaan positiivisen kierteen yrittäjyyden ja sen myötä työpaikkojen ja palveluiden lisäämiseksi kunnassa, Virtanen sanoo.

Kilpailun voittajalla on oikeus käyttää vuoden ajan Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -nimikettä. Kilpailun toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto.

Palkinnot jaettiin Pirkanmaan Elinvoima-seminaarissa Sastamalassa keskiviikkona.