Oriveden markkinat kasvoivat

Esa Keskinen 27.07.2016 14:00 | Lähetä palautetta artikkelista
Veeti Mäkinen, 4, kimpoili pomppulinnassa Oriveden markkinoilla. Kuvaaja ei meinannut pysyä vauhdissa mukana. Äiti seurasi poikansa suoritusta tasaiselta maalta. Muuta markkina-aluetta ei vielä oltu ehditty tutkailla.

Oriveden markkinat eivät pettäneet tälläkään kertaa. Myyjäpaikoilla laskettuna markkinat olivat suurimmat tähän mennessä järjestetyt. Tulevana viikonloppuna vuorossa ovat Eräjärven markkinat.

Jo 37. kertaa järjestettävät Oriveden markkinat vetivät viikonlopun aikana massoittain paikallisia ja kesäasukkaita kaupungintalon ympäristöön.

Perjantain harmaa taivas ei estänyt paikallisia ja kesäasukkaita saapumasta paikalle. Kävijöitä oli arviolta tuhansia perjantain ja lauantain aikana.

Järjestyshäiriöitä ei aiheutunut markkinapäivien aikana, mutta poliisi joutui selvittelemään nujakointia Orivedellä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Toripöytiään vahtineet kaupustelijat joutuivat yön aikana sanasotaan ja käsikähmään nuorisojoukon kanssa. Ainakin osa paikalle ilmestyneistä nuorista miehistä oli orivesiläisiä.

Lisäksi yhden torimyyjän autosta varastettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä kassalipas, joka sisälsi yhden toripäivän myynnit.
Poliisi löysi lippaan nopeasti ja palautti sen rahoineen omistajalle. Varkaudesta epäillään orivesiläistä vuonna 1961 syntynyttä miestä.

Selkkaukset eivät kuitenkaan näkyneet markkinapäivien tunnelmassa.

– Lauantai käynnistyi hiljaisesti, mutta kävijävirta ei sitten toisaalta meinannut loppua iltapäivällä, markkinoiden järjestelyssä mukana ollut Reijo Kahelin kertoi.

 

Markkinoilla liikkuessa tuli todettua, että muuttoliikettä on myös tänne päin, ei pelkästään vikasuuntaan.

Moni kertoi hankkineensa kesäasunnon tai pysyvän kodin Orivedeltä.

Myös Oriveden Sanomien kojulla kävi tasaiseen tahtiin ihmisiä. On aina avartavaa ottaa vastaan niin ruusuja kuin risuja – niiden avulla lehti kehittyy ja pysyy kiinni lukijoiden arjessa.
Toritapahtuma onkin hyvä näyteikkuna kaupungille ja sen yrityksille sekä järjestöille.

– Paikallisia mahtuisi toki aina lisää, vaikka nytkin paikalla oli paljon paikallisia yrittäjiä ja myyjiä niin varsinaisella markkina-alueella kuin yrittäjien omalla teltalla, Kahelin sanoo.

 

IMG_9192 toria

 

Kaupungintalon ympäristö on kerännyt markkinapaikkana niin kehuja kuin kritiikkiäkin.

Nykyiselle paikalle siirryttiin, kun torin täytyi lähteä Lidlin pihalta Lidlin valtakunnallisen linjauksen takia.

– Tämä on tällä hetkellä paras paikka järjestää markkinoita keskustassa. Alueelle mahtuu pitkälti se toistasataa myyjää. Oriveden torille se määrä ei valitettavasti mahdu, Kahelin summaa.

Kaupungintalolta voidaan järjestää palveluita torimyyjien tarpeisiin. Lisäksi sen ympärillä on looginen kulkureitti, ja kirjasto on oiva lisä markkinapäivän palveluihin.

– Jatkossa kaupungintalon Osuuspankin puoleista aluetta voisi vielä kehittää pienempien myyntipaikkojen lisäämisellä, Kahelin pohtii.

 

Markkinahumu ei pääty Oriveden markkinoihin, vaan oikeastaan yltyy elokuuta kohti.

Tulevana lauantaina järjestetään maineikkaat Eräjärven markkinat. Elokuun ensimmäisen viikonlopun perjantaina järjestetään Järvenpään Mini-Markkinat ja lauantaina Talviaisten kesätori. Unohtamatta Länkipohjan lauantaisia kesätoreja.