Oriveden äänestyskoppi näyttäytyy osana Suomen poliittista järjestelmää

Oriveden Sanomat 04.10.2019 20:58 | Lähetä palautetta artikkelista
Presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikka Oriveden kaupunginkirjastossa 17.1.2018. Kuva Sakari Piippo.

Suomen valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla on tämän syksyn ajan esillä valokuvaaja Sakari Piipon dokumentaarinen trilogia Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä. Trilogian kuvat on julkaistu myös samannimisessä kirjassa. Osana näyttelyä nähdään myös kuva Oriveden ennakkoäänestyspaikasta kaupunginkirjastossa.

Näyttely esittää lempeän katseen niihin rituaaleihin ja tapoihin, joilla tavalliset ihmiset hoitavat yhteisiä asioita tässä pienessä pohjoisessa maassa.

Piipon trilogian osat ovat Valtioneuvosto, Kunnanvaltuustot ja Vaalit. Valtioneuvosto-sarjan kuvan nousivat otsikoihin 2016, kun valtioneuvoston kanslia pyrki estämään niiden julkaisun.

Kunnanvaltuustot- ja Vaalit-sarjoja kuvatessaan Piippo kiersi kaikki Suomen maakunnat. Vaalit-sarjassa Piippo kuvasi suomalaisten äänestyskoppien moninaisuutta. Siksi näyttelyssä nähdään myös kuva Oriveden ennakkoäänestyspaikasta kaupunginkirjastossa.
Syyskuussa Valokuvataiteen museossa avattu näyttely jatkuu tammikuun 5. päivään asti.

Muita museon näyttelyitä samalla ajanjaksolla ovat Caj Bremerin klassikkokuvasarja Suomalainen arkipäivä (1971) ja Lotta Sulinin Lottaland, jossa pääasiallisena julkaisualustana on Instagram. Projekti-tilassa on esillä Yhden kuvan manifesti, joka painottaa sarjalllisuutta kuvaavassa ajassa yhden kuvan merkityksellisyyttä.
Nuorten valokuvaajien Photofuss-ryhmän valokuvanäyttely Viimeinen sukupolvi puolestaan tutkii ympäristöön liittyviä kysymyksiä teemana ”Me olemme viimeinen sukupolvi, joka voi pysäyttää ilmastonmuutoksen.”