Orivedellä perussuomalaiset kärjessä, Sami Kymäläinen Oriveden ääniharava

Anne Kotipuro 14.04.2019 23:11 | Lähetä palautetta artikkelista
Justiina Tarvonen (vasemmalla) kävi äitinsä Virve Tarvosen kanssa äänestämässä Oriveden kaupungintalolla sunnuntai-iltana. Henkilöllisyyttä tarkistaa vaalitoimitsija Pasi Kiema. Pöydän ääressä ovat myös vaalitoimitsijat Timo Rouhiainen ja Heikki Lehto. Kuva Juha Jäntti.

Orivedellä paalupaikan otti yli kolmella prosenttiyksilöllä kannatustaan nostanut Perussuomalaiset, mutta kannatustaan 3,4 prosenttiyksiköllä parantaneet demarit eivät kauaksi jääneet. Kolmoseksi jätettiin Keskusta, jonka pudotus neljän vuoden takaisesta vaalivoitosta oli Orivedellä vielä isompi kuin naapurissa Juupajoella, 29 prosentista 17,6 prosenttiin.

Tuloksestaan perussuomalaiset saavat kiittää ääniharavaksi noussutta oman kunnan ehdokasta Sami Kymäläistä, joka keräsi puolueelle Orivedeltä 668 ääntä. Koko vaalipiirissä Kymäläisen äänimäärä oli runsaat 2600 ääntenlaskun ollessa vielä vähän kesken. Sillä mies pääsi vaalipiirin äänimäärässä ja myös vertausluvulla tarkasteltuna noin sijalle 40.

Eräjärven Marjo Mäkinen-Aakula (kesk) sai kotikaupungista 429 ääntä, jolla hän jäi Sanna Marinin (sd) taakse, mutta päihitti Arto Pirttilahden (kesk).

Orivedellä yleensä kohtuullisen hyvin pärjännyt kokoomus jätettiin nyt neljänneksi, ja sen kannatus putosi 1,6 prosenttiyksikköä.
Kristillisdemokraattien ääniosuus nousi Orivedellä runsaan prosenttiyksikön, ja Vasemmistoliitto pysyi lähes entisissä luvuissa. Vihreät paransi kannatustaan 4,4 prosentista 5,9:ään.

Liike Nytin kannatus oli Orivedelläkin parin prosentin luokkaa. Siniset saivat 1,2 prosenttia orivesiläisten antamista äänistä. Muut puolueet jäivät alle prosentin kannatukseen.

Lue lisää Oriveden vaalituloksista, paikallisten ehdokkaiden tunnelmista ja alueellisista eroista keskiviikon lehdestä!