Onnellisuusprofessori Markku Ojanen Orivedellä: Halatkaa ihmiset toisianne!

Kati Pääkkönen 10.10.2017 16:08 | Lähetä palautetta artikkelista
Markku Ojasen mielestä meissä suomalaisissa on ollut ja on yhä valtavasti sitkeyttä ja itseluottamusta. Halaamista Ojanenkin on joutunut opettelemaan.

Onnellisuusprofessori Markku Ojasen, 73, ohje on selvä: halatkaa ihmiset toisianne! Suurin osa ihmisistä potee halausvajetta.
– Totta, olen itsekin joutunut opettelemaan vasta vanhemmiten. Ei ole ollut minulle mikään itsestäänselvyys, kertoo Markku Ojanen luennollaan palvelutalolla.

Ojanen myös toteaa, että ei ennen vanhaan lapsia juurikaan kehuttu. Ilman kehuja on pitänyt vain mennä eteenpäin.

– Meillä tämänikäisillä ja nuoremmillakin on paljon arvostusvajausta. Ei ennen kehuttu, ettei lapsi vain ylpisty. Ilman kehuja piti pärjätä, mutta sitten nykyään kehutaan vähän jo liikaakin, Laihialla syntynyt Ojanen tuumaa.

Ojanen puhuu onnellisuusvarkaista, jotka vähentävät onnellisuuttamme. Yksi pahimpia on katkeruus.

Professorin mielestä suomalaisilla on liian synkkä kuva itsestään. Kuitenkin samaan aikaan suomalaiset ovat yksi maailman tyytyväisimmistä ja onnellisimmista kansoista.
– Suomalaisuuden mollaamisessa voisi saman tien rauhoittua. Kansassamme on ollut valtavasti sitkeyttä ja itseluottamusta.

Lue lisää Ojasen ajatuksia onnesta ja pahimmista onnellisuusvarkaista sekä siitä, missä pelissä halataan jatkuvasti, 11.10. lehdestä.