Onko Etni jo tänä iltana tulessa?

Kati Pääkkönen 31.01.2020 09:50 | Lähetä palautetta artikkelista
Orivesiläisestä Etni Khanistako kevään The Voice of Finland? Etni Khan (edessä) valittiin isosta joukosta Ääni ratkaisee -vaiheeseen. Tukijoukoissa olivat mukana Jenny Valkila, Eija Parpola, Milla Nieminen ja tytär Suna.

Orivesiläiset saavat jännittää The Voice of Finland -katsomoiden äärellä paikallisen Etni Khanin puolesta. Etni Khan ei tosin itsekään tiedä, milloin hän on mukana Ääni ratkaisee -vaiheessa. Ohjelman kuvaukset olivat viime syksynä, mutta hyvin vähän Khan pystyy puhumaan ohjelman etenemisestä tai sisällöstäkään.
– Tosi paljon jännitti, kun kamerat kävivät jatkuvasti joka puolella. Tuotanto osasi kyllä hommansa hienosti, ja tutustuin ihaniin ihmisiin, Orivedellä paremmin Liisa Mikkolana tunnettu artisti sanoo. Jutussa hän haluaa esiintyä artistinimellään.
Taustajoukkoina hänellä olivat ohjelman kuvauksissa mukana oma tytär Suna sekä ystävät Jenny Valkila, Eija Parpola ja Milla Nieminen.
Alun pitäenkään ohjelmaan hakeminen ei ollut Etnin oma idea, vaan ystävä Eija Parpola sanoi joskus elokuussa, että nyt lähdetään käymään Tampereella. He menivät laulamaan karaokea, ja mukana olikin, yllätys yllätys, Voicen tuomareita.
– Sanoin Eijalle, etten täytä mitään lomakkeita, ja niin hän teki tämän puolestani. Kuten huomaat, minulla ei ole edes telkkaria enkä ole seurannut mitään lauluformaattejakaan.
Pian selvisi, että Etni Khan, 42, pääsi ainakin yli 2 000 hakijan joukosta Ääni ratkaisee -vaiheeseen, johon otettiin mukaan 120 laulajaa. Karsintalaulu, jonka nimeä ei voi paljastaa, onnistui siten loistavasti.

Etniä on kehuttu sielukkaaksi ja vahvaääniseksi artistiksi.
– Tosin isommista keikoistani on jo vuosia aikaa. Lähinnä olen esiintynyt Pirkanmaalla eri paikoissa.
Keikkailun väliin tuli vuosien tauko, koska lähes koko ikänsä Orivedellä asuneena intialaissyntyiselle Etnille tuli vahva tunne ja tarve ottaa etäisyyttä kaikkeen, saada tilaa ja kasvaa itsensä kanssa. Suomeen hän tuli ollessaan 2-vuotias, kun lähetystyössä ollut Riitta Jaakkola adoptoi tytön jo kahden päivän ikäisenä. Tyttö aloitti koulutiensä Orivedellä.
Etnille lapsuus ja nuoruus olivat välillä vaikeita. Häntä kiusattiin koulussa ihonvärinsä ja erilaisuutensa takia. Myös 90-luvulla oli vahva rasistinen ilmapiiri vallalla. Vaikka hän koki olevansa voimakas sisältä eikä varsinaisesti kärsinyt, ihmiskäsitys muuttui ja sai osittain kolauksen.
– Tajusin, ettei kaikilla ihmisillä ole palaset ihan kohdillaan.
Hän oli aika yksin nuoren mielensä kanssa, vaikka kavereita olikin paljon.
– Olen suomalainen ja en ole. Samaan aikaan minulla on ollut vahva tarve ilmaista itseäni.
Keikkatauon aikana hän matkusteli paljon itseään etsien. Katkeruudesta piti koettaa pyristellä irti. Hän koki olleensa aivan kuin myrkyttynyt Orivedestä, mutta tajusikin, että paikka itsessään on hyvä, mutta osan ihmisistä hän halusi sulkea pois elämästään. Tämä päätös on tuonut pelkkää hyvää.

– Laulaminen on minulle sitä, että laulan ihmisille, mutta myös elämälle ja Jumalalle yläkertaan. Siihen voi liittyä kiitollisuutta, mutta myös kaihoa ja surua.
Etni kokee laulamisen kasvattavan ja vapauttavan häntä. Syvältä sisimmästä kantautuvassa ilmaisussa aina joku lukko aukeaa. Etni ei varsinaisesti mieti esiintymistä. Hän vain laulaa ja toivoo kuulijan ottavan siitä omansa.
Yksi käänteentekeviä vuosia oli vuosi 2018. Oikeastaan tuon koko vuoden hän oli yksin omien ajatustensa kanssa. Vaikka vuosi oli yksinäinen, rukouksiin vastattiin.
– Se oli rakentava kokemus, hyvää kasvun aikaa.
Etni Khan oppi asettamaan rajoja. Niitä on välillä pitänyt laittaa läheisillekin ihmisille, mutta vielä selkeämmin sellaisille, joista tulee vain pahaa oloa. Kaikkea ei pidä niellä tai sietää. Nykyään hän on tekemisissä ihmisten kanssa, joista saa voimaa eikä niin, että he syövät vain energiaa. Sellaisten ihmisten kanssa hän ei halua olla lainkaan tekemisissä, ei enää.
Tänä päivänä hän kokee löytäneensä rauhan. Kun ihmisellä on rauha, hänen ei tarvitse esittää mitään. Hänen ei tarvitse myöskään pelätä, vaan voi olla juuri sitä, mitä on.
Etnin mielestä ihmisten pitää oppia ymmärtämään, etteivät elämän näkökulmat pyöri somessa, politiikassa tai Orivesi-palstalla.
– Ihmisenä olet aina matkalla. Ja sekin on tavallaan aika totta, että yhden elämän merkitys on niin pieni koko kaikkeudessa, Etni Khan filosofoi.