Nuorison orkesterikurssi loppuu nykymuodossaan

Esa Keskinen 14.06.2016 10:53 | Lähetä palautetta artikkelista

Klemetti-Opiston NOK eli Nuorison orkesterikurssi järjestetään tänä kesänä viimeisen kerran nykyisessä muodossaan.

Valtion viimeisimmät leikkaukset vähentävät kurssin rahoitusta entisestään, eikä kurssia ole mahdollista järjestää jatkossa yhtä laajamittaisena.

– Rajut leikkaukset koulutuksesta ovat tuntuneet jo pitkään, mutta nyt viime aikoina on höylätty todella paksua lastua, kurssin vastuukouluttaja Sami Kainulainen sanoo.

Suuri orkesteri vaatii opettajia eri soittimille. Opettajat ovat ammatti-ihmisiä ja heille pitää maksaa mielestäni ammatti-ihmisen palkka, Kainulainen sanoo.

Myös säätiöiden tuki vähentynyt valtionosuuksien pienentämisen mukana. Opiston orkesterikurssin kustannukset tulevat muun muassa laajasta ja laadukkaasta opettajakunnasta.

– Suuri orkesteri vaatii opettajia eri soittimille. Opettajat ovat ammatti-ihmisiä ja heille pitää maksaa mielestäni ammatti-ihmisen palkka. Sen verran yleisestikin voi lähettää terveisiä valtiovallan suuntaan, että vaikka opettaminen on kutsumustyö, sen ei pitäisi olla talkootyötä, Kainulainen toteaa.

Ainut varma asia tässä vaiheessa on, että toimintaa jotenkin jatketaan, Kainulainen sanoo.

Perinteikkäälle kurssille olisi tilausta. Suomessa ei ole montaa vastaavaa suuren orkesterin kurssia.

– Vaikka rahoituksen haasteet ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, päätös kurssin lopettamisesta tässä muodossa tuli nopealla aikataululla toukokuun lopussa. Ainut varma asia tässä vaiheessa on, että toimintaa jotenkin jatketaan, Kainulainen sanoo.

Uusia rahoituskanavia ei ole vielä selvillä.

– Nyt pitää alkaa suunnitella konseptia uudelleen ja kalastella yhteistyöverkostoja, Kainulainen toteaa.

Opiston muut kurssit järjestetään totuttuun tapaan ja iso supistaminen koskee vain Nuorten orkesterikurssia. Muita musiikin kesäkursseja ovat esimerkiksi Klemetti-opiston naiskuoron alias KLONK:in sekä kamarikuoron harjoitus- ja konserttijaksot sekä tauon jälkeen palaavat kuoronjohtokurssit.

Nuorison orkesterikurssi on järjestetty vuodesta 1961 asti. NOK on vanhin orkesterileiri Suomessa. Kurssi kokoaa nuoria 12-22-vuotiaita orkesterisoittajia ja musiikin harrastajia ympäri Suomea musisoimaan isolla kokoonpanolla. Osallistujia on tänä vuonna noin 70 ja kouluttamassa on korkean tason ammattilaiset muun muassa Tapiola Sinfoniettasta, RSO:sta ja Sibelius-akatemiasta.

Kurssi on käynnissä 6.-16.6., ja yleisölle avoin päätöskonsertti järjestetään torstaina 16.6. kello 16 Oriveden Opiston Klemetti-salissa.