Näyttelyn kylkeen rakentui kahvilakin

Heli Rahkonen 12.07.2016 15:54 | Lähetä palautetta artikkelista
Diplomatian koukerot -näyttelyn kyljessä, vanhassa autotallissa toimii venäläis-bulgarialaiseen henkeen katettu, omilla muistoilla maustettu kahvila, johon idea tuli venäläisestä teepöydästä. Tarjoilusta vastaa Jasmin Jämsén.

Eräjärven Eerolan kesänäyttelystä on pikkuhiljaa tekeytymässä perinne.

– Haluamme tarjota myös kulttuuria. Vieraiden ja näyttelykävijöiden kanssa on antoisaa vaihtaa kuulumisia, iloitsee Eerolan emäntä, kotitalousopettaja Hannele Eerola-Jämsén.

Tänä vuonna tallissa kiertävät Diplomatian koukerot. Näyttely esittelee Suomen historiaa, ulkoministeriön toimintaa ja suomalaisturistien palvelua.

Suurlähettiläs Kauko Jämsénillä ja hänen puolisollaan on antaa näyttelyyn oma lisämausteensa, ovathan he työskennelleet viimeisimpänä muun muassa Sofiassa ja Pietarissa, joissa Kauko toimi suurlähettiläänä ja pääkonsulina.

Sofian ajoilta Kauko Jämsénillä on jäänyt mieleen erityisesti Suomen EU-puheenjohtajuus vuonna 2006. Jämsén johti EU-kokouksia Sofiassa.

Pietarin vuosista Jämsén muistelee vuotta 2003. Pietarin 300-vuotisjuhlavuonna Jämsénien residenssissä kävi noin 3000 vierasta.
Näin ollen myös puolison rooli oli kokopäivätyötä.

– Itsenäisyysvastaanotolla kävi vuosittain noin 500 vierasta, ja esimerkiksi presidentti kävi eräänä vuonna kolmesti, Hannele Eerola-Jämsén kertoo.

Residenssistä huolehtiminen, aterioiden suunnittelu, pöydän koristelu ja plaseeraus olivat hänen heiniään. Apunaan hänellä oli suomalainen kokki ja taloudenhoitaja sekä venäläisiä sisäkköjä.

– Kalaa, lammasta, riistaa sekä suomalaisia marjoja ja sieniä käytettiin runsaasti, mutta paljon mentiin teeman ja vuodenaikojen mukaan.

Kanssakäymistä vieraiden kanssa Hannele muistelee lämmöllä. Se oli helppoa ja miellyttävää, vaikka minuuttiaikataululla edettiinkin.

– Monien kanssa pidetään yhteyttä vieläkin, hän kertoo.

Hannelen ja Kaukon lapset Jasmin, 19, ja Johannes, 13, olivat usein mukana tilaisuuksissa.

– Pienet lapset tekivät tilaisuuksista elämänmakuisia, ja lapset kansainvälistyivät siinä sivussa.

Diplomatian koukerot -näyttelystä lisää keskiviikon lehdessä.