Muutosta – ilman muuta

Oriveden Sanomat 17.10.2019 15:28 | Lähetä palautetta artikkelista

Olen koettanut taas innostua lenkkeilystä. Kävellen, ei minusta ikinä hölkkääjää tule. Paras  lenkki lähtee omasta pihasta, minulta sen kiertämiseen menee vähän alle tunti. Puolet matkasta on kevyenliikenteen väylää, toinen puoli kantatietä 58 ja pikkutietä.
Ruska antoi tänä vuonna odottaa itseään, sitten se rävähti ympärille parissa yössä. Maisemaa pääsen lenkilläni ihailemaan melkein koko matkan, se keventää kummasti askelta. Miten voi olla jotain näin kaunista!
Kantatien osuudella ympärillä on pääosin havumetsää, ja katse kiinnittyy lähinnä omiin askeleisiin vastaantulevia autoja väistellessä. Ja jostain kumman syystä ojanpenkoille.

Päätin eräänä aamuna ottaa repun mukaan tehdäkseni vertailevaa tutkimusta. Keräisin matkan varrelta kaikki roskat pois ojien varsilta. Tavoite jäi toteutumatta, tai siihen piti tehdä rajoittava tarkennus. Keräsin vain maatumattomat muovi- ja peltiroskat. Reppu, johon saisin mahtumaan vaivatta arkipäivän ruokaostokset, pullisteli niin, ettei vetoketju tahtonut enää mennä kiinni.

Saaliini oli suurimmaksi osin peltiroskaa. Kolme maksalaatikkovuokaa, 19 juomatölkkiä, kuusi rikkirevittyä tölkkiä, kaksi muovipulloa, yksi ruokakermapurkki, yksi muovinen virvoitusjuomapullo ja muutama karkkipussi, tyhjiä kaikki.
Ja vaikka sienestäjä tai marjastaja ei yleensä paljasta parhaita paikkojaan, tämän voin teille kertoa. Yhtä karkkipussia ja laatikkovuokia lukuun ottamatta saalis löytyi kantatien 58 varrelta, Kytökorven risteyksen ja Pappilantien tienhaaran väliltä.

 

Tässä kohtaa on kehuttava kulkijoita ja kylänväkeä. Suurimman osan lenkistä saa kulkea kevyenliikenteenväylää. Urakoitsija pitää sen erittäin hyvässä kunnossa kesät talvet, ja sen käyttäjät pitävät sen upeasti roskattomana.
Yhden ainoan paperista taitellun lennokin otin talteen sen varrelta, valkoinen paperi loisti vihreän ruohon keskeltä. Jos joku sitä kaipaa, voi tulla meiltä hakemaan.  Sen verran se oli kyllä vettynyt, että tuskin enää liitelee.

 

Näinä päivinä uutiset ovat täynnä ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden katoamista. Raskaita, vaikeita ja ahdistaviakin asioita. Asioita, joita mielellään saisi korjata joku muu, koska pieni ihminen on niiden edessä niin kovin voimaton.

Mutta entäs jos hoidettaisiin ne asiat, joihin pystymme vaikuttamaan ja mihin rahkeet riittävät. Oman perheen roskat on helppo lajitella. Omia kulutustottumuksia on hyvä edes miettiä joskus. Ja mitäs kaikkea sieltä jääkaapista taas löytyykään, tai vaatekaapin uumenista, onkohan kaikki ihan käyttökelpoista kummassakaan? Pärjäisikö vaikka vähän vähemmällä kertakäyttökulutuksella, tai käyttäisikö ihan periaatteesta paikallisia palveluita.

Paljon löytyy ainakin omalla kohdalla petrattavaa ihan arkisissa asioissa. Ei tarvitse lamaantua suurten ja käsittämättömien ongelmien äärelle, ensimmäinen askel se on joka matkalla otettava. Ja onhan se totta, että ilmastonmuutoksen torjuminen voi olla jopa tuottavaa. Minäkin tienasin melkein kolme euroa ja melkein puhtaana käteen!

Malla Heinonen