Mökkikausi näkyy Alkon myynnissä – oluet ja valkkarit liikkuvat kesällä

Juha Jäntti 17.01.2020 11:09 | Lähetä palautetta artikkelista
Myyjä Juuso Kojo täyttää Oriveden Alkon viinihyllyä. Myymälän ilme ja toiminnallisuus muuttuvat kuun lopulle ajoittuvassa remontissa.

Niin paikalliset asiakkaat kuin runsaslukuiset kesäasukkaatkin tekevät jatkossa ostoksensa uusitussa Alkon Oriveden myymälässä. Tammikuun viimeiselle viikolle osuva remontti tuo sinne uutta ilmettä ja toiminnallisia muutoksia.

Myymälän tuotevalikoima supistuu hivenen. Nykyisin hyllyissä on normaaliaikana noin 1 200 eri tuotetta. Jatkossa määrä on noin 1 150. Satakunta nykyisin esillä olevaa tuotetta vaihtuu uusiin.

– Uudistamme valikoimaa meneillään olevien trendien mukaisesti. Esimerkiksi kevyempiä roséviinejä ostetaan aiempaa enemmän. Uutuuksia tulee kuitenkin jokaiseen tuoteryhmään, Alkon Länsi-Suomen aluepäällikkö Kimmo Mäkelä arvioi.

Alkon verkkokaupan koko valikoima on 9 700 eri tuotetta. Esimerkiksi Tampereen suurimmassa myymälässä on 2 300 eri tuotetta.

Eri tuotteiden määrät ovat muutoksen jälkeen panimotuotteissa noin 150, väkevissä 325, viineissä 650 ja alkoholittomissa tuotteissa 25. Valikoima perusrunko on myymälöissä samankaltainen, mutta osa valikoimasta on myymäläkohtaisesti vapaavalintaista.

– Orivesi on vilkas mökkipaikkakunta, minkä vuoksi kesä on meille selkeää sesonkiaikaa. Silloin valikoimassa painottuvat valkoviinit, roséviinit ja oluet.

Suuntaus Alkon myynnissä on vienyt viime aikoina vahvasti viinien suuntaan. Väkevien juomien, oluiden ja lonkeroiden osuuden ovat pienentyneet jonkin verran. Viinien joukossa kysyntä kasvaa erityisesti rosé- ja kuohuviineissä. Myös alkoholittomien oluiden menekki on nousussa.

Remontti muuttaa myymälätilan muotoa ja hyllyjen asettelua merkittävästi. Sisäänkäynti siirtyy myymälän päädystä sen sivustalle.

– Muutosten tavoitteena on parantaa myymälän toimivuutta. Myymälä ja taustatilat pienenevät samalla jonkin verran. Nykyisestä 200 neliön myymälätilasta lähtee pois 50 neliötä. Tilan väritys muuttuu, ja eri tuoteryhmiä koskeva viestintä selkeytyy, Mäkelä kertoo.

Remontti on osa Alkon myymäläketjun ilmeen uudistusta, jota yhtiö on rakentanut vähitellen kolmen vuoden ajan. Myymälöitä on kaikkiaan 360, ja nyt on vuorossa myös Orivesi.

Oriveden myymälän aukioloajat pysyvät nykyisellään. Myymälä on suljettuna remonttiviikon ajan.