Miia suunnistaa EM-kisoissa

Esa Keskinen 18.05.2016 10:06 | Lähetä palautetta artikkelista
Opiskelijoiden MM-pronssia voittanut Miia Niittynen on hakenut suunnistukselleen pohjan Oriveden seudulta. Erityisesti Paltanmäen reitit hän on kolunnut läpikotaisin.

OrPon kasvatti Miia Niittynen suunnistaa ensi viikolla lajin EM-kisoissa Tsekin Jeseníkissä. Hän aloittaa kisat pitkän matkan karsinnalla maanantaina.


 

Paltanmäki on suunnistaja Miia Niittyselle läpikotaisin tuttu paikka. Suunnistusrastien vakiopaikat tietää suunnilleen karttaan vilkaisematta.

Täältä suunnistusura on saanut alkunsa. Nyt ollaan kuitenkin vain kuvaamassa lehteä varten. Tosisuunnistukset säästellään ensi viikolle, jolloin Niittynen edustaa Suomea EM-kisajoukkueessa.

EM-kilpailut käydään 21.–29.5. Jeseníkissä, Tsekin koillisosassa Puolan vastaisella rajalla. Niittynen aloittaa kisaamisen maanantaina pitkän matkan karsinnoilla. Tiistain finaaliin pääsee noin 40 suunnistajaa.

– Pitkä matka on ainoa johon osallistun varmasti, ja siihen olenkin keskittynyt. Lisäksi mahdollisina matkoina ovat keskimatka ja viesti, Niittynen kertoo.

Menestys ratkaisee jatkomatkat. Tsekin EM-kisoissa pitkä matka on noin 10,2 kilometriä ja sillä on 415 metriä nousua.

– Reitti kulkee tavallaan rinteessä, melko mäkisessä maastossa, Niittynen kuvailee.

Juuri pitkät matkat ovat Niittysen ominta alaa. Pitkällä matkalla kestävyyden ja suunnistustaidon tulee olla tasapainossa.

Monesti paras reitti on haettava kisassa intuitiolla.

– En oikeastaan ole niinkään sprinttisuunnistaja. Pitkä matka on kiinnostavampi, siinä korostuu se, että osaa juosta rastivälin oikeata reittiä. Monesti paras reitti on haettava kisassa intuitiolla.

OrPon kasvatti suunnistaa nykyään KooVeen riveissä. Seuran lisäksi hänellä ovat olleet sparraajina ja mentoreina muun muassa entinen maajoukkuetason suunnistaja Maria Rantala ja KooVeen Jouni Heinonen.

Treeni- ja kilpailukauteen on sisältynyt myös paljon ulkomaan reissuja. Toukokuun alussa Puolan maailmancup-kisa toi paikan EM-kisoihin. Siellä Niittynen suunnisti sprinttiviestissä Suomen sekajoukkueessa, joka tuli seitsemänneksi.

Kevään aikana hän on käynyt lisäksi harjoittelemassa ja kisaamassa muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Tanskassa ja Tsekeissä. Jouluna oli harjoitusleiri Azoreilla.

 

Niittynen opiskelee liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistossa. Opintojen ohessa Miia on tehnyt liikuntaohjaajan töitä.

Niittynen aikoo satsata nyt suunnistukseen täysillä.

– Yritän saada maisterintutkinnon tänä vuonna valmiiksi ja keskittyä jonkin aikaa täysin suunnistamiseen. Katsoa mihin se riittää.

Aikaisemmin Niittynen on menestynyt muun muassa opiskelijoiden MM-kisoissa, joista hän voitti pronssia. Viime viikonloppuna Ruotsin 10MILAssa (Tiomila) Niittynen suunnisti seitsemänneksi tulleessa KooVee1-viestijoukkueessa. Joukkue oli samalla naisten kisan paras suomalaisjoukkue. Joukkueessa oli mukana myös Miian isosisko Marjo Niittynen. Kilpailu vastaa Jukolan viestiä.

EM-kisat ovat olleet tämän kevään päätähtäin

Tahto kehittyä edelleen on kova.

– EM-kisat ovat olleet tämän kevään päätähtäin ja motivaation lähde. On hienoa, että paikka kisoihin aukesi.

Niittynen sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, jos sijoitus on 20. parhaan joukossa.

– En kuitenkaan ole lähdössä pelkästään osallistumaan näihin kisoihin, vaan haluan myös pärjätä, Niittynen sanoo.