Marttoja tarvitaan myös vuonna 2019, nyt ilmastonmuutoksen torjumiseen

Oriveden Sanomat 05.02.2019 16:27 | Lähetä palautetta artikkelista
Korkeakosken Marttayhdistyksen puheenjohtaja Helena Mendelin luki Maailman suurimman marttaillan yhteisen puheen, jossa painotettiin marttojen roolia maailman säilyttämisessä elinkelpoisena. Kuva Anna Weckström.

Maailman säilyminen elinkelpoisena on tämän hetken tärkeimpiä tavoitteita myös martoille. Pieniltäkin tuntuvilla valinnoilla on suuri merkitys. Tästäkin aiheesta puhuttiin Maailman suurimmassa marttaillassa, jota juhlittiin koko maassa samaan aikaan viime torstaina. Juhlan aiheena oli Marttajärjestön 120-vuotinen taival. Korkeakoskella marttayhdistys vietti samalla omia 80-vuotiskekkereitään komean täytekakun kera.

 

Ilmaston ja ympäristön kestävyys on kaikille marttayhdistyksille yhteinen teema, jota myös Korkeakosken martat ovat toteuttaneet jo tähänkin asti esimerkiksi kierrättämällä ja tekemällä yhteistyötä Pirkanmaan Jätehuollon kanssa.

 

Vaikka marttatoiminnassa on mukana niin citymarttoja kuin nörttimarttojakin, nuorten jäsenten saaminen marttatoimintaan on monille yhdistyksille iso haaste. Kiireet perheen kanssa ovat monille nuoremmille este lähteä mukaan, vaikka kiinnostusta olisikin. Marttajärjestö kaikkkineen on viimeistään puheenjohtajansa Marianne Heikkilän myötä uudistunut ja pessyt kasvojaan. Järjestö elää vahvasti tätä päivää.

 

Periaatteitaan se ei kuitenkaan ole hylännyt, eikä kannatakaan:
”Martat on kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta.”
Se ei kuitenkaan tarkoita, että hellan ääressä pitäisi viettää kaikki aika. Marttojen upouuden keittokirjan alkulehdillä on mainio vinkkilista, joka kannattaa laittaa korvan taakse ja toteuttaa.

 

Vinkkejä arjen pyörittämiseen:

  •  suunnittele
  •  tee ostoslista
  •  valmista ruokaa kerralla parin päivän tarpeisiin
  •  hyödynnä pakasteita ja puiolivalmisteita
  •  käytä tähteet hyödyksi
  •  kokoa hyväksi havaitsemasi reseptit yhteen paikkaan.

Maailman suurimmasta marttaillasta, samoin kuin marttojen uusimmasta projektista, villasukista ensisynnyttäjille, voit lukea lisää keskiviikon 6.2. lehdestä!

Anna Weckström
Anne Kotipuro