Luovuta elimesi – voit pelastaa kuuden ihmisen hengen

Oriveden Sanomat 08.10.2018 09:13 | Lähetä palautetta artikkelista

Luovuttaminen on joskus hyvä asia. Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen. Tänään käynnistyy Elinsiirtoviikko. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että vaikka jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, on oma tahto tärkeä ilmaista.
Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin jo noin 550 ihmistä. Määrä kasvaa koko ajan. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa: 5–10 prosenttia menehtyy odottaessaan.
Elinsiirtoviikon alkaa maanantaina 8.10. ja Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina 13.10. ”Luovuta featuring sinä” -kampanja nostaa juuri sinut pääosaan.
Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt, mutta mahdollisen luovuttajan tahto pyritään aina selvittämään.
– Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla Omakantaan sekä kertomalla siitä läheisilleen. Kampanjabiisin avulla tahtonsa voi nyt myös vaikka laulaa, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta heidän kanssaan keskustellaan aina mahdollisen luovuttajan tahdosta. Kun omaiset ovat varmoja läheisensä mielipiteestä, kysymykseen on helppo vastata. Elinluovutus nopeutuu, ja elinluovuttaja voi varmemmin pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Jokainen voi sanoa kyllä elinluovutukselle. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan tositilanteessa lääkärit tekevät päätöksen. Luovutukselle ei ole ikärajaa, eikä perussairaus tai lääkitys välttämättä estä luovutusta, Inomaa jatkaa.
Ainoita esteitä elinluovutukselle ovat virushepatiitit, HIV tai sairastettu syöpä.
Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla. Sydämen toimintaa voidaan tukea mekaanisella tukilaitteella. Elinsiirto on kuitenkin parempi vaihtoehto ennusteen, elämänlaadun ja kustannusten kannalta.
Luovuta (Muisto vaan) -biisin esittää Sofia Zida, joka on myös kampanjan pääkasvo.
– Ajattelen asiaa lapseni kautta. Jos hän sairastuisi vakavasti, toivoisin, että hän saisi apua. On mahtavaa, että kun minun on aika lähteä, voin kuitenkin auttaa toista ihmistä. Itse en tee haudassa mitään elimilläni, ne pääsevät jatkamaan puolestani elämää, Sofia pohtii.
Sofia Zida on suomalais-meksikolainen laulaja ja DJ. Sofia keikkailee sekä DJ:nä että kitaristin kanssa.
Kampanjan tunnusbiisin voi kuunnella SoundCloudissa ja videon kanssa Youtubessa:
Youtube-linkki: https://soundcloud.com/user-663763/luovuta-muisto-vaan

 

Elinluovutus lyhyesti

  • Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
  • Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.
  • Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.
  • Tahdon voi kirjata myös Omakantaan
  • Lisää tietoa elinluovutuksesta www.elinluovutuskortti.fi.