Lauantaisaunoissa valinnanvaraa, Nysseen maksutta saunatakissa

Anne Kotipuro 26.07.2019 16:07 | Lähetä palautetta artikkelista
Ei kun saunomaan!

Tampere on julistautunut koko Suomen saunapääkaupungiksi, onhan kaupungissa ja sen ympäristössä yli 20 yleistä saunaa, mutta lähempänäkin pääsee lauantaisaunaan, vaikkei omaa saunaa omistaisikaan.

Koko kesän mittainen Ylen Saunapäivä-kampanja huipentuu huomenna lauantaina, 27. heinäkuuta kaikille yhteiseen Saunapäivään. Kampanjan tavoitteena on juhlistaa suomalaista saunomiskulttuuria positiivisella ylpeydellä.

Miten Saunapäivä näkyy Oriveden seudulla? Juupajoelta ei vielä ole ilmoitettu mukaan yhtään saunaa, mutta Orivedellä lämpiää ainakin Siitamassa Jukolan pihalla telttasauna sedkä vanhan Längelmäen alueella Korpelan torpan sauna telttasaunalla lisättynä osoitteessa Korpi-Kustaan tie 71. Vaikkei mainingtaa listalta löydykään, tiedossa on myös, että Eräjärven uimalan rantasauna on löylyttelijöille avoinna kello 13–18. Ei kun lauteille!

 

Nettiosoitteessa yle.fi/saunapaiva on julkaistu kartta, josta näkee yleiölle auki olevat saunat kunnittain, Kartalla on niin julkisia kuin yksityisiäkin saunoja. Esimerkiksi moni savusaunan omistaja on ilmoittatunut saunansa lämpiävän ja uusienkin saunojen olevan tervetuleita Saunapäivän löylyihin.

Tänä vuonna suomalaista saunomista haetaan myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle ensimmäisenä asiana Suomesta.

 

Saunapäivän kunniaksi myös Tamperen seudun joukkoliikenne ilmoitti etukäteen, että Nyssen kyytiin pääsee lauantaina maksutta saunatakissa koko päivän. Yöliikennettä tämä ei kuitenkaan koske, joten löylyistä on muistettava poistua ajoissa, ennen puoltayötä.

Sen jälkeen veloitetaan normaalimaksu ja yölisä. Kiusallisten tilanteiden välttämiseksi kuitenkin matkustajille muistetaan, että saunatakin alle on syytä pukea vähintään uikkarit.

Ehkä 95X-tunnuksella joukkoliikennettä Oriveden ja Tampereeen välillä ajavan paunulaisen kyytiin ei kuitenkaan kannata pyrkiä pelkässä saunatakissa ilmaiskyytiä vaatien, vaan tarjous koskee vain varsinaisia Nyssejä.