Lasse vaihtoi heittolajit pituuteen – nyt 17-vuotisten Suomen mestari

Kalle Uotila 30.08.2017 13:41 | Lähetä palautetta artikkelista
Valmentajaäiti Maarit, Suomen mestari Lasse Hämelahti ja mitalin ojentanut järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Arto Niemelä, joka on Längelmäeltö kotoisin.

Längelmäen Urheilijain Lasse Hämelahti, M17, äityi ikäryhmän SM-kisojen pituushypyssä Iisalmessa hurjaan tulostehtailuun Iisalmessa. Nuorukainen paransi kolmella ensimmäisellä hypyllään joka kerta ennätystään. Matka palkintopallille on ollut vaiheikas.
Ensimmäinen hyppy kantoi 6,78, toinen 6,82 ja kolmas 6,94. SM-kisassa tuli ennätykseen lisää 16 senttimetriä. Koko kaudella Lasse on venyttänyt hyppyjään 49 senttiä.

Suomen mestaruus olisi irronnut jo ensimmäisellä hypyllä. Kakkoseksi tuli JKU:n Juho Nieminen 6,78 metrin hypyllä ja kolmoseksi Jimi Nukala, Vasa IS, tuloksella 6,70.
Nuorempana Lasse oli parempi heittolajeissa. Seitsemän vuotta sitten hän hyppäsi pituutta vain 3,81. Pituushypyssä kehitys on ollut tasainen. SM-kisojen sijat ovat kuusi, kolme ja yksi. Vuosi sitten hän oli pronssilla M17-sarjassa.
Nuorukaista valmentaa pitkälle etänä Jari Kataja, joka leipätyökseen toimii Janakkalan Janan valmennuspäälikkönä. Kehitykseen ovat vaikuttaneet merkittävällä panoksella myös vanhemmat Maarit ja Juha Hämelahti.

Mestaruus tuli vanhan sanonnan mukaisesti vaikeuksien kautta. Tammikuussa katkesivat peukalon nivelsiteet, keväällä nivunen aiheutti kahden kuukauden pakkolevon, ja lajikarnevaaleilla tuli polvivamma.
– Nämä kaikki tuli selätettyä, ja mestaruus on taskussa. Pituushyppy tulee olemaan päälajini, kertoi tuore mestari.
Varmaankin hyvä valinta, sillä Lassen kroppa on mitoiltaan erinomainen pituushyppyyn.

– Viikonloppuna on Tukholmassa 17-vuotiaiden Ruotsi–Suomi-maaottelu. Siellä pitäisi ylittää seitsemän metrin rajapyykki, lupaili Lasse.