Länkipohjasta kävellen Tokioon

Anne Kotipuro 12.04.2019 17:21 | Lähetä palautetta artikkelista
Samuli Laurila tutkii Juha-Pekka Kärkisen pulssia. Seuraamassa Heini Rosenholm (vas.), Ville Erkkilä ja Tuula Laurila.

Ryhmä Länkipohjan seudun kyläyhdistyksen aktiiveja avasi itse asettamansa haasteen kävelemällä sunnuntaina 20 kilometrin matkan Kuoreveden yhtenäiskoululle.

Vähemmän kävelykuntoiset toimivat huoltojoukkona ja autonkuljettajina takaisinpäin.
– Kävelymatka Kuorevedelle sujui hienossa säässä ja hyvällä asenteella, raportoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ville Erkkilä jälkikäteen.

– Avauksessa oli kävelijöitä viisi. Matkaan lähdimme Timo Loikkaan lähtömerkistä Lähtekäämme maailmalle -laulun tahdittamana. Huoltaja järjesti meille kolmeen pisteeseen maittavaa välipalaa ja juomaa. Muut kyläläiset taivalsivat kuka minkäkin matkan, kertoo Tuula Laurila, yksi kävelijöistä.

 

Kävelyhaaste liittyy Jämsän kaupungin aikeisiin lakkauttaa Länkipohjasta kunnalliset palvelut – koulu, kirjasto, päivähoito, punttisali ja koulun liikuntasali. Kyläläisillä on nyt todellinen hätä.
Jos koulu lakkautetaan, oppilaat siirtyvät Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaiksi. Koulumatkaa heille tulisi tuolloin yhteen suuntaan 20 kilometriä.

Kun yksi lapsi matkustaa Kuorevedelle kouluun 190 päivänä vuodessa, tulee matkaa yhteensä 7 600 kilometriä. Se on saman verran kuin Länkipohjasta Japanin pääkaupunkiin Tokioon.
Kyläyhdistys halusi konkretisoida asiaa kävelemällä yhteistuumin Tokioon 8. elokuuta mennessä. Silloin alkaa uusi kouluvuosi. Matka on pitkä, mutta niin on myös vuoden koulukyytien matka.

 

Kyläyhdistys halusi nostaa esille myös tasa-arvokysymyksen. Mistä tuo autossa istuttu aika on pois, he kysyvät. Ja jos Länkipohjasta loppuvat kirjasto ja päivähoito, liikuntatilat suljetaan ja jäähallin tuki loppuu, palveluita on lähdettävä hakemaan kaukaa.

 

Kävelyhaasteen kilometrit kirjataan Salen ja Symppiksen ilmoitustauluille tuotuihin ruutuvihkoihin. ja kootaan yhteen. Jokainen kävelty kilometri on tärkeä.
Kouluasia ei ole ainoa syy käynnistää kävelyhaaste. Kyläyhdistyksen väki haluaa myös asettaa tavoitteeksi yhteishengen ylläpitämisen ja nostamisen.
– Kylässämme on aitoa yhteisöllisyyttä ja tekemisen meininkiä. Kävelyhaasteen myötä osoitamme: me teemme sen yhdessä. Jokainen kilometri vie kohti tavoitetta, ja jokainen voi osallistua omien voimavarojensa mukaan, he muistuttavat.

 

Samalla tahdotaan kohentaa kyläläisten kuntoa halvalla ja helposti. Kävely kun sopii useimmille, kunhan vauhti on itselle sopiva. Kävelyharrastus ei kaipaa taloudellista panostusta eikä erityisiä liikuntapaikkoja tai aikatauluja. Se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.
Kävellessä mieli virkistyy, stressi vähenee ja illalla unen saanti saattaa helpottua. Se on helppoa, halpaa ja fyysisen kunnon kannalta erittäin tehokasta.
– Haasteen avulla saamme lisää liikettä Länkipohjan seudulle ja lenkkeillessä näemme ystäviä, tuttuja, naapureita ja sukulaisia sekä tutustumme aivan uusiin ihmisiin. Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää meille jokaiselle. Yhdessä tekeminen lähentää meitä kyläläisiä, aloitteen käynnistäjät muistuttavat.

 

He haluavat myös muistuttaa, että Länkipohjan seutu on hyvin aktiivinen alue, ja tätä halutaan edelleen tuoda kaikkien tietoisuuteen.
– Tänne on hyvä muuttaa asumaan, tekemistä löytyy ja hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat aktiviteetit lähialueilla. Toivotamme kaikki uudet asukkaat tervetulleiksi alueellemme. Meillä on asuntoja ja Jyki. Perävaunutehdas tarvitsee uusia työntekijöitä, länkipohjalaiset vielä lisäävät.

 

Väärä päivämäärä: valtuusto jo 17. huhtikuuta!

Länkipohjan koulun tulevaisuutta käsitellään seuraavaksi Jämsän kaupunginvaltuustossa. Keskiviikon 10.4. Oriveden Sanomien  lehtijutussa oli väärä päivä valtuuston kokoukselle: se on jo ensi keskiviikkona 17. huhtikuuta.

Keskiviikon lehdessä kerrotaan myös Jämsän kaupunginhallituksen vastauksista Länkipohjaa koskeviin kahteen aloitteeseen.