Länkipohjan omatoimikirjasto aloittaa – hanki PIN-koodi sisäänpääsyyn!

Oriveden Sanomat 05.09.2019 13:13 | Lähetä palautetta artikkelista

Länkipohjan omatoimikirjasto on suunniteltu otettavaksi käyttöön maanantaina 16. syyskuuta. Omatoimikirjasto tarkoittaa asiakkaan mahdollisuutta käyttää kirjaston palveluja itsenäisesti. Pääsy kirjastotilaan edellyttää tunnistautumista kirjastokortin ja siihen liitetyn PIN-koodin avulla, ennen kuin ovien lukitus aukeaa.

Siirtymävaiheessa opastusta ja PIN-koodeja on saatavissa kirjaston henkilökunnalta perjantaisin 6.9. ja 13.9. Samoin kirjastossa vapaaehtoisina päivystäneet Kirjaston ystävät ovat neuvomassa uudistuksen alkupäivinä.

Lainaaminen ja palauttaminen tapahtuvat automaateilla ja tilaa valvotaan etävalvonnalla.
Omatoimikäytön mahdollistava varustus koostuu kulunvalvonnasta, ääni- ja valo-ohjauksesta, kameravalvontajärjestelmästä sekä lainaus- ja palautustoimintojen automatisoinnista.

Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan elokuun lopussa Länkipohjan omatoimikirjaston sääntöjen noudattavan aiemmin hyväksyttyjä Kuoreveden omatoimikirjaston käyttösääntöjä. Ainoana lisäyksenä Länkipohjan säännöissä on käytäntö, jossa asiakas voi itse tehdä PIN-koodin myös kirjaston verkkopalvelussa, jos on ilmoittanut sähköpostiosoitteensa.

Sääntöjen mukaan kirjasto on avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 7–21. Omatoimiajan päättyessä aktivoituu kirjastotilan hälytysjärjestelmä. Asiakas on velvollinen korvaamaan toiminnallaan aiheuttamansa hälytyksen kustannukset.

Sisäänkirjautuminen tapahtuu Keski-kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Omatoimikirjaston itsenäiseen käyttöön ei sovelleta ikärajoja. Alle 15-vuotiaan huoltaja on vastuussa lapsen kirjastokortilla tapahtuvasta käytöstä. Huoltaja tai kirjastokortin takaaja voi halutessaan pyytää kirjastoa estämään alle 15-vuotiaan asiakkaan pääsyn kirjastoon omatoimiajalla.

Käyttösääntöjen toimivuutta arvioidaan yhteisesti Kuoreveden ja Länkipohjan osalta vuoden 2019 aikana ja siitä raportoidaan sivistyslautakunnalle mahdollisia muutoksia varten.