Kylät mahdollistavat edellytykset aktiiviselle elämälle

Oriveden Sanomat 12.02.2020 15:18 | Lähetä palautetta artikkelista

Länkipohja on vireä kylä keskellä kauneinta Suomea. Matkustaessa ei tarvitse jonottaa liikennevaloissa eivätkä auton renkaat kulu turhaan ratikkakiskojen päällä. Parkkipaikankin saa helposti, ja ennen kaikkea auton seisottamisesta paikallaan ei tarvitse maksaa.
Metsästysseuratkin huolehtivat, että autoilu on turvallista ja riski törmätä automatkalla hirveen on pieni. Onnettomuuksien sattuessa paikallisista koostuva vapaapalokunta tekee vapaaehtoispohjalta arvokasta auttamistyötä.
Betonimuurien sijaan Länkipohjassa silmää ilahduttaa längelmäkeläinen maalaismaisema Längelmäveden rantoineen.
Ulos lähdettäessä ei tarvitse stressata, pukeeko pyhävaatteita päälle, ja kylällä voi ilman vastaantulijan hämmästynyttä katsetta toivottaa tuntemattomallekin tallaajalle hyvää päivää.

 

Ilmastonmuutokseenkin on Länkipohjassa varauduttu. Mikäli Längelmävesi ei talvella jäädy, on talkoilla rakennetussa ja ylläpidetyssä Längelmäki Hallissa loistava jää talvikauden ajan. Tästä nauttivat talvisin niin Lätkä-Teamin juniorijoukkue kuin miesten sarjaa pelaava Senaattor.
Merta edemmäksi ei tarvitse mennä kalaan Länkipohjan seudulla. Mikäli ei tahdo kalastaa norjalaista tarjouslohta lähiömarketin pakastealtaasta, kärsivälliselle kalamiehelle Längelmävesi suo antejaan tavallisilla järvikaloilla kuten maukkaalla kuhalla. Lähiseudun maatalousyrittäjiltä löytyy myös monipuolinen tarjonta ruokapöydän jatkeeksi.

 

Kesäisin kohtuullisen matkan päässä ovat esimerkiksi Talviaisten ja Rönnin tanssilavat, jotka tarjoavat ohjelmaa viikonloppuaikaan. Arpaonneaan Länkipohjassa pääsee kesällä kokeilemaan joka lauantai kesätorilla.
Puolen tunnin matkan päästä Länkipohjasta löytyy Himoksen alue laskettelurinteineen ja monipuolisine tapahtumineen.

 

Länkipohja onkin loistava asuinpaikka citymaalaisille, jotka haluavat olla maalaisia samalla pitäen kiinni kuitenkin kaupunkielämästä. Orivedelle ja Jämsän keskustoihin pääsee parissakymmenessä minuutissa. Tampereelle valtatie 9 vie tunnissa omalla autolla tai bussilla liikkuen.
Länkipohjassa tekeillä olevien valokuituyhteyksien ansiosta tietoliikenneyhteydet ovat entistä nopeammat, ja niiden toimintavarmuus paranee jatkossa.
Yhteensovitettuna nopeat tie- sekä tietoliikenneyhteydet mahdollistavat työnteolle ja opiskelulle hyvät puitteet myös kasvukeskuksien ulkopuolella. On tärkeä huolehtia, että elämää riittää Helsingin ulkopuolellakin. Elinvoimaista ja yhteisöllistä arkea onkin mahdollista viettää täällä viihtyisässä Länkipohjassa.

 

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok) Jämsän Länkipohjasta.