Kuka kehtasi viedä eläkeläisten karaokelaitteet?

Oriveden Sanomat 17.12.2018 14:08 | Lähetä palautetta artikkelista

Poliisi selvittelee Länkipohjassa tapahtuneita murtoja ja toivoo niistä vihjeitä. Murtautuja on rikkonut Symppiksen vieressä toimivan Näpsäkkä-puodin ikkunan ja vohkinut puodista muun muassa hyvän summan rahaa, muutaman tietokoneen ja karaokelaitteen.
Kenties sama varas on sitten jatkanut Salen kylmävarastoon, josta ei tosin ole tarttunut saaliiksi mitään. Uutinen ei ole ainoa laatuaan, vaan juuri kesällä uutisoitiin muutamista pahoinpitelyistä ja murtojakin tapahtui.

Uutiset lapsuuden kotikylässäni melko tiheään tahtiin tapahtuneista rötöksistä kuulostavat oudolta. Teiniajoiltani ja lapsuusvuosiltani muistelen, että kylässä oli välillä liiankin rauhallista. Mikä siis mahtaa olla syynä siihen, että murrot ja muut rikokset vaikuttavan olevan kasvussa Länkipohjassa?
Onko pienen kylän yhteisöllisyys todella laskenut niin huonolle tasolle, että koko kylää hyödyttävien yhdistystenkin täytyy hankkia valvontakameroita tiloihinsa? Tiloihin, jotka toimivat koko kylän olohuoneina ja jotka saattavat olla kohta ainoita paikkoja, joissa ylipäätään tapahtuu.
Erityisesti yksinäisten ja eläkeläisten puolta pitävän Symppiksen karaokelaitteiden varastaminen on moraalinen pohjanoteeraus, joka ei voi mitenkään olla rahallisen hyödyn väärti. Haluan uskoa, että murtojen takana on ollut läpikulkumatkalainen eikä omankyläläinen.

Harmillisia uutisia lukiessa tulevat mieleen myös Länkipohjaa uhkaavat säästöt, jotka eivät ainakaan paranna tilannetta. Miten koulusta ja sen ohessa toimivista palveluista ja jäähallista luopuminen mahtaisivat vaikuttaa häiriökäyttäytymisen ja rikosten määrään?
Kun tekeminen vähenee ja kylä hiljenee entisestään, on todennäköistä, että turhautuminen ja tylsistyminen kanavoituvat yhä enemmän esimerkiksi ilkivaltaan ja päämäärättömään kylänraitilla maleskeluun.
Vaikka vaikutukset eivät olisi ihan niin rajujakaan, on selvä, että jos suurelta osin talkoilla ylläpidetyt palvelut, kuten kirjasto ja jäähalli, lakkautetaan, häviää kylästä tärkeitä yhteisöllisyyden symboleja. Jos palveluita lakkautetaan, vähenee myös ihmisten liikkuminen kylällä, mikä aiheuttaa jo itsessään turvattomuuden tunnetta.

Jos koulun tilat pimenevät kokonaan, lakkaa myös muun muassa kuntosalista ja koulun tiloissa pidettävistä kerhoista aiheutuva liike iltaisin. Jos jäähallia ei enää pystytä pitämään käytössä, eivät siellä käyvät luistelijat ja kiekkoilijat enää pidä pimeitä talvi-iltoja eläväntuntuisina.
Ehkäpä kylän tulevaisuuden turvaaminen juuri perustetun kyläyhdistyksen voimin saa kaikki länkipohjalaiset puhaltamaan yhteen hiileen ja vakuuttamaan myös Jämsän päättäjät siitä, että tyhjällä kylänraitilla olisi liikaa huonoja vaikutuksia.
Toivottavasti myös Symppiksen toiminta saa jatkua turvallisesti, vaikka sitten kameravalvonnan varmistamana.

Anni Lähdesmäki